Eylül Esintisi - Geleneksel Türk Kahvesi Gereçleri

Geleneksel Türk Kahvesi Gereçleri

Günümüzde alelacele pişirilip önünüze gelen kahveler sizi yanıltmasın Türk kahvesinin hazırlanması geniş bir vakit ve büyük bir özen ister. Bir de sevgi ve sabır...

Günümüz koşullarında taze ve saf kahve bulmak ne kadar zorsa bu ritüeli hakkıyla uygulamak da bir o kadar zor artık…

Eski zamanlarda saraylara, konaklara, medreselere, mevlevihanelere, devlet dairelerine, kahvehanelere ve evlere hatırlı bir konuk gibi girip baş köşeye kurulan Türk Kahvesi diğer içeceklerle mukayese kabul etmez.

Türk Kahvesi aristokrattır. Etrafını saran maiyeti kalabalıktır. Ortama girişi şaşaalıdır. Bulunduğu yere nüfuz ettiğinden eskiler onun gelişine nazireler dizer;

“Kahvenin gelişi bir padişahın gelişine benzetilir; yanında vüzera, ulema, askeri hepsinden çok, o gelince cümle mükeyyifat ayağa kalkıp ta’zimle istikbal edip safa geldin ey zübde-i alem ve şöhreti beni âdem der” (1)

Geleneksel Türk Kahvesi öğütülmesinden, hazırlanışına ve sunumuna kadar toplumsal ruhumuzu yansıtan bir değerler manzumesidir.

Türk Kahvesine eşlik eden gereçlerin çoğu bugün antika değerinde olup koleksiyonerler, müzeler veya aile yadigarı olarak saklayanların elinde bulunmaktadır.

Geleneksel Türk Kahvesi Gereçleri:

1) Türk kahvesi pişirilmesinde kullanılan yeşil çekirdekler önce demir veya bakır tavalarda sürekli karıştırılarak kavrulur. Kişisel tercihlere göre kavurma derecesi hafif veya sert olarak ayarlanır.

Aşağıda bakır ve demir kahve kavurma tavası örnekleri görülmektedir (2)

  

2) Kavrulan kahve çekirdekleri soğuması ve havalandırılması için soğutma kabına alınarak bir süre bekletilir.

Aşağıda soğutma kabı örnekleri görülmektedir (3)

3) Kahve çekirdekleri soğuduktan sonra dibek veya el değirmenlerinde öğütülür.

Aşağıda dibek örnekleri görülmektedir (4)