Eylül Esintisi - 2020 Yılındaki Ay ve Güneş Tutulmaları

2020 Yılındaki Ay ve Güneş Tutulmaları

2020 yılının tutulma trafiği biraz yoğun. Gökyüzünde ikisi Güneş, dördü Ay olmak üzere tam altı tutulma oluşacak ve sadece üçü Türkiye'den izlenebilecek. Tarih sırasına göre tutulmalar;

1) 10 Ocak- gölgeli (appulse) Ay tutulması; 20 derece Yengeç burcunda oluşacak. Tutulmanın tamamı ülkemizden izlenebilecek. Türkiye'nin haricinde Avrupa, Asya, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Doğu Afrika ve Avustralya'nın batısından gözlemlenebilecek. İstanbul koordinatlarına göre Ay tutulması saat 22.21 de gerçekleşecek.

2) 5 Haziran- yarı gölgeli (appulse) Ay tutulması; 15 derece Yay burcunda oluşacak. Ülkemizden izlenebilecek. Türkiye'nin haricinde Avustralya, Antarktika, Asya, Afrika, Avrupa, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusunun güneyi ve Pasifik Okyanusunun batısından gözlemlenebilecek. İstanbul koordinatlarına göre Ay tutulması saat 22.12 de gerçekleşecek

3) 21 Haziran - halkalı (annular) Güneş tutulması; 0 derece Yengeç burcunda oluşacak. Tutulma ülkemizden izlenebilecek. Tutulmanın merkez hattında Afrika, Arabistan, Hindistan, Çin ve Tayvan yer alacak. Tutulma en uzun gün en kısa gecenin yaşanacağı yaz gün dönümünde gerçekleşecek. Tutulma esnasında Güneşin %33 gibi en yüksek oranda örtüleceği yer ülkemiz için Hakkari şehri olacaktır. Güneş tutulması İstanbul koordinatlarına göre saat 9.41 de gerçekleşecek. 

4) 5 Temmuz-gölgeli (appulse) Ay tutulması; 13 derece Oğlak burcunda oluşacak. Ülkemizden görülmeyecek olan tutulma Afrika kıtasının büyük bölümü, Batı Avrupa, Antarktika, Kuzey ve Güney Amerika ile Atlantis Okyanusundan gözlemlenebilecek. Tutulma İstanbul koordinatlarına göre saat 7.44 de gerçekleşecek.

5) 30 Kasım-gölgeli (appulse) Ay tutulması; 8 derece İkizler burcunda oluşacak. Ülkemizden görülmeyecek olan tutulma Kuzey-batı Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya, Asya, Atlantik Okyanusunun kuzeyi ve Pasifik Okyanusundan gözlemlenebilecek. Ay tutulması İstanbul koordinatlarına göre saat 12.29 de gerçekleşecek.

6) 14 Aralık -tam (total) Güneş tutulması; 23 derece Yay burcunda oluşacak ancak Türkiye'den görülemeyecek. Tam Güneş tutulmasının etki alanına girecek başlıca yerler Güney Amerika, Antarktika, Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusunun güneyi ve Afrika kıtasının güneydoğusu olacak. Tam Güneş tutulmasının tam olarak görüleceği tek kara parçası ise Güney Amerika özellikle de Arjantin olacaktır. Güneş tutulması İstanbul koordinatlarına göre saat; 19.16 da gerçekleşecek.

2020 yılı içindeki tutulmaların tümü kendine özgü bir önem taşımakla birlikte 14 Aralıktaki tam Güneş tutulması diğerlerinden bir adım daha öne çıkacaktır. (*)

(*) Tutulma çeşitleri ile bilgiye ihtiyaç duyanlar web sitemizin Astronomi bölümünde "Güneş tutulması ve başlıca türleri" başlıklı yazımıza bakabilir. Genellikle bizim kısmi dediğimiz tutulma çeşidi yazılı basında karşınıza parçalı ve bizim gölgeli dediğimiz tutulma çeşidi de gene parçalı tutulma şeklinde çıkabilir.

Kaynakça;

1)Tübitak Araştırma Merkezi Yayınları

2) Boyut Yayınları Grubu - Gök Günlüğü (Efemeris 1974-2023 yılları)

 

ÖNCEKİ YAZI Beni Sorarsan... SONRAKİ YAZI Beyaz Zambaklar Ülkesinin Başbakanı
Tüm Evren Bir Çerçeveye Sığdı
Tüm Evren Bir Çerçeveye Sığdı
07.10.2024 18:50:38
Pompa (Antila) Takımyıldızı
Pompa (Antila) Takımyıldızı
01.10.2024 08:31:59
Ağcık (Reticulum) ve Ressam (Pictor) Takımyıldızları
Ağcık (Reticulum) ve Ressam (Pictor) Takımyıldızları
25.09.2024 10:32:42
Yorum Yazın