Eylül Esintisi - Ağcık (Reticulum) ve Ressam (Pictor) Takımyıldızları

Ağcık (Reticulum) ve Ressam (Pictor) Takımyıldızları

Ağcık (Reticulum) Takımyıldızı: Nicolas-Louis de Lacaille Ailesine mensuptur. Latince adının anlamı yıldız konumlarını ölçen teleskop merceğinin odağındaki küçük ağdır. Güney Yarım kürenin ilk çeyreğinde yer alan 82. küçük bir takımyıldızdır. Gökyüzünde 114 derece karelik bir alanı kaplar. +23 derece ile -90 derece arası enlemlerde görülebilir.

IAU tarafından kısaltılmış üç harfli adı “Ret” dir. Onaylanmış 5 gezegeni olan yıldızlara sahiptir. En parlak yıldızı “Alpha Retculi” dir. Resmi olarak adlandırılmış bir yıldız içerir. Adı; “Tupi” (HD 23079) dur. Takımyıldızla ilişkili bir efsane yoktur (1)

Ana Yıldızları:                                     

Alpha Reticuli: takımyıldızın en parlak yıldızıdır. Bilinen bir X ışını kaynağıdır. İkili yıldız sistemine ait parlak dev bir yıldızdır. Yeryüzünün ışık kirliliği bulunmayan bölgelerinden çıplak gözle görülebilir. Aslında çıplak gözle görülebilecek kadar parlak bir yıldız olmasına rağmen en kolay Güney yarım küreden Yengeç dönencesinden görülebilir.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)]: 3.35

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: -0.15

Dünyaya uzaklığı:163.16 ışık yılı

HD 23079 star: diğer adı “Tupi” dir. Ana dizi bir yıldızdır. 2001 yılında yıldızın etrafında dönen dev bir gezegen keşfedilmiştir. IAU’nun düzenlediği “Name Exo World” yarışmasında bu yıldız “Brezilya” ya tahsis edilmiştir. Adını Brezilya yerlilerinden almıştır.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)]: 7.12

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 4.47

Dünyaya uzaklığı:109.2 ışık yılı

HD 25171 star: sarı-beyaz ana dizi bir yıldızdır. Yeryüzünden çıplak gözle görülemeyecek kadar sönük bir yıldızdır. Ancak güney yarımküreden bir teleskop yardımıyla görülebilir. Yörüngesinde dönen bir öte gezegene sahiptir.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)]: 7.79

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 4.09

Dünyaya uzaklığı:181.90 ışık yılı

23127 star: sarı renkli cüce ana dizi bir yıldızdır. 2007 yılında yıldızın etrafında dönen Jüpiter’den %53 kat daha büyük bir kütleye sahip öte gezegen bulunur. Yeryüzünden çıplak gözle görülmez ancak bir teleskop yardımıyla görülebilir.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)]: 8.58

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 3.62

Dünyaya uzaklığı: 306.9 ışık yılı

HD 27894 star: turuncu renkli cüce ana dizi bir yıldızdır. 2005 yılında yıldızın yörüngesinde dönen kütlesi Jüpiter’in 0,62 katı olan bir gezegen keşfedilmiştir. 2017 yılında yıldızın etrafında 2 öte gezegen daha keşfedilmiştir. Yeryüzünden çıplak gözle görülemeyecek kadar soluk bir yıldızdır.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)]: 9.36

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 6.225

Dünyaya uzaklığı:142.50 ışık yılı

Ağcık takımyıldızı içinde ayrıca Beta Reticuli, Epsilon Reticuli, Gamma reticuli, Delta Reticuli, Kappa Reticuli, Iota Reticuli, Zeta reticuli, Eta Reticuli, Theta Reticuli, S Reticuli yıldızları da yer alır.

Derin Gökyüzü Cisimleri (Deep Sky Objects)

1) NGC 1559: çubuklu sarmal bir gök adadır.

2) Topsy Turvy Galaxy- NGC 1313: Tepegöz galaksisi yıldız patlaması yapan bir diğer çubuklu sarmal gök adadır.

Ağcık takımyıldızı içinde Messier nesnesi bulunmaz.

Meteor Yağmurları: takımyıldızla ilişkili bir meteor yağmuru yoktur.

Ressam (Pictor) Takımyıldızı: 

Nicolas-Louis de Lacaille Ailesine mensuptur. Latince adı Ressam anlamına gelse de aslında “Ressamın Şövalesi” ni temsil eder. Güney Yarım kürenin ilk çeyreğinde yer alır. Gökyüzünde 247 derece karelik bir alanı kaplayan 59.takımyıldızdır. +26 derece ile -90 derece arası enlemlerde görülebilir. IAU tarafından kısaltılmış üç harfli adı “Pic” dir.

Onaylanmış 3 öte gezegeni olan yıldızlara sahiptir. En parlak yıldızı “Alpha Pictoris” dir. Resmi olarak adlandırılmış bir yıldız içermez. Takımyıldızla ilişkili bir efsane yoktur (2)

Ana Yıldızları:

Alpha Pictoris: takımyıldızın en parlak yıldızıdır. Beyaz renkli ana dizi bir yıldızdır. Yıldız güney yarımküreden dürbün olmadan görülebilir.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)]: 3.27

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 0.86

Dünyaya uzaklığı:98.91 ışık yılı

Ressam takımyıldızında ayrıca Beta Pictoris, Gamma Pictoris, Delta Pictoris, Kapteyn’s Star, AB Pictoris, HD 40307, HD 41004 yıldızları yer alır.

Derin Gökyüzü Cisimleri (Deep Sky Objects):

1) NGC 1705: tuhaf merceksi bir gök adadır.

2) Pictor A: merkezinde süper kütleli bir karadelik bulunan çift loblu bir radyo galaksisidir. Bünyesinde yüzlerce galaksi kümesi barındırır.

3) SPT- CL J0546-5345: devasa bir gök ada kümesidir.

Ressam takımyıldızı içinde Messier nesnesi bulunmaz.

Meteor Yağmurları: takımyıldızla ilişkili bir meteor yağmuru yoktur.

Dipnot:

(1) Önce Isaac Habrecht tarafından takımyıldıza “Eşkenar Dörtgen” adı verilmiş olup 1750’li yılların başında Fransız Gökbilimci Nicolas Louis de Lacaille tarafından Reticulum olarak kısaltılmıştır. 1922 yılında da IAU tarafından takımyıldız resmen tanınmıştır.

(2) Takımyıldız 18.yüzyılda Fransız gökbilimci Nicolas Louis de Lacaille tarafından tanıtılmıştır. Takımyıldıza önce Latince “Equuleus Pictoris- Ressam Şövalesi” adı verildi sonradan “Pictor- Ressam” olarak kısaltıldı ve 1845 yılında İngiliz derneği kataloğuna kısaltılmış adı ile kaydedildi.

Kaynakça:

1)Constellation Guide- Reticulum & Pictor Constellation

2)The Sky Live- Reticulum & Pictor Constellation

3) Sea Sky Or. Reticulum & Pictor Constellation+

4)Wikipedia- Reticulum & Pictor Constellation

 

ÖNCEKİ YAZI Lavinia! SONRAKİ YAZI Ağaçlar
Tüm Evren Bir Çerçeveye Sığdı
Tüm Evren Bir Çerçeveye Sığdı
07.10.2024 18:50:38
Pompa (Antila) Takımyıldızı
Pompa (Antila) Takımyıldızı
01.10.2024 08:31:59
Ağcık (Reticulum) ve Ressam (Pictor) Takımyıldızları
Ağcık (Reticulum) ve Ressam (Pictor) Takımyıldızları
25.09.2024 10:32:42
Yorum Yazın