Eylül Esintisi - Astronomik Lilith

Astronomik Lilith

Ay, Dünyamızın uydusu olmaktan çok "çift gezegen" görünümü sergilediğinden istisnai bir konuma sahiptir.

Dünyamızdan gözlemlendiğinde Ay yüzeyinin toplam %59 kısmı görülür. Diğer %41 lık kısmı görüş alanımızın dışında kalır. Ay'ın, Dünya'dan görünmeyen yüzü çok fazla girintili çıkıntılı ve kamburumsudur.

Ay'ın arka yüzünde mıknasiyet özelliği daha kuvvetli olduğundan çoğunlukla gök taşları bu yüzeye çarpar ve Dünya'yı olası risklerden korur. Bu yönüyle Ay'ın arka yüzü Dünyamıza bir nevi kalkan olur. Diğer yandan Ay uzayda devasa bir gezegen sabitleyicisi gibi durur ve Dünya'mızı dengeler.

Ay'ın iki yüzü de eşit miktarda Güneş ışınlarını aldığından aslında karanlık bir yüzü yoktur. Sadece Dünyadan bakıldığında görülmeyen bir yüzü vardır. Bu nedenle bilim insanları Ay'ın "Karanlık Yüzü" yerine Ay'ın "Arka Yüzü" ya da Ay'ın "Öteki Yüzü" ifadelerini daha uygun görmektedir (1)

Ay'ın arka yüzü uzun bir süre gizemini korudu. Ancak 1950 li yıllarda Ay'a uydular gönderilmeye başlanınca arka yüzün fotoğrafları çekildi ve gizem dağılmaya başladı. Gene de Ay'ın arka yüzüne dair pek çok bilinmeyen (ya da saklanan) şeyler bulunmaktadır...

"Siz Ay'ın karanlık yüzü denen, gezegenimizi hiç bir zaman görmeyen tarafındasınız. Ne mavi bir gök var burada ne de rüzgar. Tepede ise Dünya'nın herhangi bir yerinde görebileceğinizden çok daha fazla yıldız var ve hiçbiri titreşmiyor. Tüm bunların nedeni ise Ay'da atmosfer olmaması. Ay toprağında uzay, yerin bir milimetre üstünden başlıyor" (2)

Astrolojik literatüre "Ay'ın Karanlık Yüzü" olarak geçen ve mitolojik "Lilith" sembolizmi ile ilişkilendirilen bu arka yüzü astronomik çerçevede ele alacak olursak üç farklı unsur ortaya çıkar.

Bu üç farklı unsurdan biri asteroit, biri toz bulutu (ya da ikinci bir Ay olduğu iddiası) bir diğeri de soyut geometrik noktadır. Sırasıyla incelersek;

1181 nolu Asteroit Lilith() Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alan bir gök cismidir. Güneş’in etrafındaki turunu 4 yılda tamamlar. 1927 yılında Benjamin Jekhowsky tarafından keşfedilmiş olup Fransız besteci Lili Boulanger'e ithaf edilmiştir. Mitolojik Lilth ile ilişkili olmadığı belirtilse de, o halde neden asteroite "Lili" değil de "Lilith" adı verildiği sorusu insanın kafasını kurcalamaktadır! (3)

Karanlık Ay (Dark Moon) Lilith: Bir toz bulutu olarak değerlendirilir. Dünya’nın etrafında dolanan ikinci bir Ay olduğunu savunan bazı görüşler de vardır. Bu görüşü savunanlara göre Karanlık Ay, Dünya’mızın uydusu Ay’ın dörtte biri büyüklüğünde olup, gene ondan üç kat daha uzak mesafede bulunmaktadır. Karanlık Ay, Dünya etrafındaki turunu 119 günde tamamlar. Yaklaşık 10 günde bir burç değiştirir. Karanlık Ay Lilith diğer iki Lilith ile kıyaslandığında en hızlı yörüngesel dönüşe sahip olanıdır.

En eski görülme tarihinin 1618 yılı olduğu söylenmektedir. Önceleri Karanlık Ay'ın varlığından söz edilse de ancak 1918 yılında astrolog Delphine Jay'in "Sepharial" çalışması sonucu efemeriste yer alınca dikkatte değer bulunmuştur.

Kara Ay (Black Moon) Lilith) Bir cisim olmayıp, Yükselen veya Vertex gibi soyut geometrik bir noktadır. Ay’ın Dünya çevresindeki yörüngesi dairesel olmayıp elips şeklinde olduğundan iki odak noktası vardır. Bu odak noktalarından biri Dünya diğeri ise Kara Ay olarak tanımlanır. Kara Ay’ı Dünya’dan baktığımızda Ay’ın bize en uzak düşen yüksek noktası (apogee) olarak da düşünebiliriz (4)

Kara Ay’ın yörüngesel turu 8 yıl 10 aydır. Dünyamızın uydusu Ay gibi Kara Ay Lilith'in de hem ortalama hem de gerçek konumları bulunur. Gerçek (True) Lilith ileri ve geri sıçrarcasına hareket ettiğinden sürekli retro duruma düşer. Ortalama (Mean) Lilith düzgün hareket eder ve hiç geri(retro) harekette bulunmaz. Uzun yıllar Mean Lilith kullanılmış olup ancak 1990 yılında True Lilith efemeriste yer almıştır.

Dipnot;

(1) Ay'ın bakıldığında Dünyadan görülmeyen bu arka yüzü Pink Floyd'un "Ay'ın Karanlık Yüzü" (Dark side of the moon) adlı 1973 tarihli müzik albümüne esin kaynağı olmuştur. Ay'ın arka yüzü ayrıca edebiyat ve sanatta da ilham kaynağı olmuştur.

(2) Chirstopher Galfard - Evren Avucunda

(3) Rus asıllı Fransız Besteci Lili Boulanger (21.8.1893- 15.3.1918)

(4) Apogee; Ay'ın eliptik yörüngesindeki Dünya'ya en uzak nokta,

     Perigee; Ay'ın eliptik yörüngesindeki Dünya'ya en yakın nokta.

Kaynakça;

1) Nazan Öngiden- Yıldızlardaki Malzemedir Harcımızda Var Olan

2) Patrick Moore - Gezegenler Kılavuzu

3) Christopher Knıght & Alan Butler- Ay'ı Kimler Yaptı

4) Kozan Demircan -10 Soruda Ayın Karanlık Yüzü ve Uydumuz

5) M.Kelley Hunter - Kara Tanrıça Lilith

6) Chirstopher Galfard - Evren Avucunda

 

 

 

ÖNCEKİ YAZI 21 Aralık Güneş Oğlak Burcunda SONRAKİ YAZI James Webb (JWST) Uzay Teleskobu
Tüm Evren Bir Çerçeveye Sığdı
Tüm Evren Bir Çerçeveye Sığdı
07.10.2024 18:50:38
Pompa (Antila) Takımyıldızı
Pompa (Antila) Takımyıldızı
01.10.2024 08:31:59
Ağcık (Reticulum) ve Ressam (Pictor) Takımyıldızları
Ağcık (Reticulum) ve Ressam (Pictor) Takımyıldızları
25.09.2024 10:32:42
Yorum Yazın