Ay Transitleri
Dünyamızın uydusu Ay gökyüzünde en hızlı hareket eden cisimdir. Zodyak’taki turunu 27 ile 29,5 gün arasında tamamlar. Bu dolanım süresi Yeniay ve Dolunay evrelerinde 29,5 gün diğer zamanlarda 27 gündür (1)
Ay günde ortalama 12,5 derece ilerler yani 2 saatte 1 derece yol alır. Bir burçta yaklaşık 2,5 gün kalır. Ay'ın transit etkisi 3-4 saat kadar kısa sürelidir. Ancak önemli gezegen transitleri ile birleştiğinde etkisi 1-2 gün kadar uzar.
Günlük hayatımızı çekip çevirmekte önemli rol oynayan iki güçlü ışıktan biri Güneş diğeri ise Ay'dır. Güneş bilinçli yönümüze karşılık gelirken Ay bilinçsiz yönümüzü temsil eder. Ay hayatın doğal ritmidir. İçgüdüsel olarak hayatın sürmesini sağlar.
Ay transitleri psikolojimizi yakından etkiler. Bulunduğu burç ve faza göre insanın ruh hali durmadan değişir. Ay'ın günlük ritmi hevesli, istekli olmamız kadar isteksiz olmamız ve tembellik etmemizde de önemli rol oynar. Duygusal iniş çıkışlara, ruhsal çalkantılara neden olur. Uç noktada "kurt adam" sendromuna yol açabilir (2)
Her insan doğum haritasındaki konum ve faza uygun bir şekilde Ay transitlerine tepki verir. Ay kimi zaman coşku uyandırırken kimi zaman da melankoliye sürükler. Ay'ın hem katalizör hem de tetikleyici etkisi bulunmaktadır.
Ay transitleri tek başına olayların müsebbibi olmasa da çoğunlukla tetikleyicisidir. Transit Ay doğum haritanızdaki Ay burcu konumuna temas ettiğinde duygusallığınız artabilir. Eğer Ay burcunuz ile aynı elementi paylaşan bir burçtan geçiyorsa yani 120 ve 60 derecelik açı bağı kuruyorsa kendinizi daha rahat hissedersiniz ve günlük işler daha sorunsuz daha seri akar.
Transit Ay doğum haritanızdaki Ay burcunuzun tam karşısındaki burçtan geçiyorsa (180 derece) heyecan ve gerilim yükleyebilir, hayatın günlük akışını bir miktar bloke edebilir. Şayet Ay burcunuzla 90 derecelik kare açı yapan bir burçtaysa sürtüşme, terslik, yorgunluk ve zorluklara meyil verebilir.
Ay temas ettiği gezegenlerin etkisini güçlendirir ve hızlandırır. Satürn ile birleştiğinde melankoli hakim olabilir ve işkoliklik artar. Uranüs ile birleştiğinde çılgınlık, heyecan ve gerilim yükselebilir. Venüs ile yeme-içme, eğlenme ihtiyacı artabilir ve gevşeme görülebilir.
Mars ile acelecilik ve öfke krizlerine tutulabiliriz. Neptün ile birleştiğinde bir çözülme ve dağılma açığa çıkabilir. Pluto ile birleşmesi paranoyayı besler ve obsesif davranışları körükleyebilir. Merkür ile öğrenme isteği zirve yapabileceği gibi gezip dolaşma ve gevezelik etme isteği artabilir...
Ay'ın gökyüzünde oluşturduğu majör ve minör açıların haricinde bir de açısız kaldığı özel bir zaman dilimi vardır. Bu önemli zaman dilimi astroloji terminolojisinde "Ay Boşlukta" (Void of Course Moon) adını alır.
Ay Boşlukta kavramı Ay’ın yeni bir burca girmeden önce son majör açısını yaparak hemen ardından açısız kalması durumunu ifade eder. Ay'ın boşlukta kalma süresi saniye, dakika cinsinden kısa bazen de saat veya gün cinsinden uzun sürebilir. Ay yeni bir burca girdiğinde boşluk sona erer.
Açısız kalan Ay hızını ve yönelimini yitirdiğinden bu durumun günlük hayata yansıması kararsızlık, belirsizlik, dağınıklık ve kesin bir sonuç elde edememektir.
Ay boşluktayken yön ve amaç belirlemek pek mümkün olamayacağından plan ve programlar aksayabilir. Bu nedenle Ay boşluktayken önemli kararlar almamak, önemli adımlar atmamak yerinde olur zira verilen sözler ve imzalanan anlaşmalarla ilgili sorunlar açığa çıkabilir.
Bilhassa ameliyatlarda bu durum risk teşkil eder, eğer ameliyat edilecek organ, Ay’ın bulunduğu burç tarafından yönetiliyorsa ve Ay boşlukta ise ameliyatın ertelenmesinde yarar vardır. Çoğunlukla Ay’ın boşlukta olduğu bir ameliyat tarihi hekim, hastane yönetimi veya hastadan kaynaklanan bir nedenden ötürü kendiliğinden de ertelenebilir.
Ay Boşlukta durumu ile ilgili astrologların ortak fikri;
"Ay boşlukta iken hiç bir şey olmaz"
Sonuç olarak Boşluktaki Ay hızını ve yönelimini yitirdiğinden hayatın akışını kesintiye uğratır, verim almayı zorlaştırır ve olumlu bir sonuca varmayı engeller. Bu özel süreçte hayattan el çekmeden sadece bir "es" verilmesi ve önemli konuların kısa bir süreliğine ertelenmesinde yarar vardır.
Ay transitleri çerçevesinde dikkate almamız gereken bir de Ay tutulması (Lunar Eclipse) vardır. Ay tutulması Ay’ın kuzey ve güney düğümleri ekseninde yaklaşık altı aylık sürelerle tekrarlanır.
Her Ay tutulması Dolunay fazında gerçekleşir ancak her Dolunay fazında Ay tutulması meydana gelmez. Genellikle bir yılda 2 Ay tutulması, bazı yıllar daha fazlası da olabilir. Başlıca tutulma şekilleri Tam (total), Kısmi (Partial) ve Halkalı (Annular) tutulmadır (3)
Ay utulması, Ayı'n temsil ettiği konulardaki gelişmeleri açığa çıkarır. Eğer doğum haritamızda Ay olumsuz konumlanmışsa, tutulma da hayatımızda zorlu bir döneme işaret eder.
Ayrıca Ay tutulmasının gerçekleştiği alan, kavuşum ya da karşıt açı yaptığı gezegenler titizlikle değerlendirilmelidir. Özellikle öncü ve kötücül etkili evlerde oluşan tutulma, bir gezegene isabet ediyorsa bir takım sıkıntılara neden olabilir, psikolojik veya fiziksel rahatsızlıkları açığa çıkarabilir (4)
Bunların haricinde transit Ay'ın hızlı ya da yavaş harekette olması veya Yanan Yolda 15 derece Terazi-15 derece Akrep (Via Combusta) bulunması da bazı talihsiz olaylara meyil verebilir.
Klasik astrolojide kötücül (malefik) doğasına göre gökyüzünün bu bölgesine denk düşen ışık ve gezegenlerin zarar gördüğüne inanılır. Sert etkileri ile bilinen sabit yıldızlar bu bölgede yer aldığından en çok Ay ve Güneş gibi güçlü ışıklar bu zarardan etkilenir. Bu husus doğum (natal) haritada da özel bir önem taşır.
Dip not:
(1) Daha geniş bigi için "Astronomik Olarak Ay" yazımıza bakabilirsiniz.
(2) Ay'ın tıptaki karşılığı Lunatiktir. Ayrıntılı bilgi için Web. Sitemizdeki "Zaman Yengeçte İken" başlıklı yazılarımıza bakabilirsiniz.
(3) Web. Sitemizdeki Tutulmalar ile ilgili yazılarımızda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
(4) Bu konu ileride Sağlık bölümünde işlenecektir.
Kaynakça;
1) Nazan Öngiden- Yıldızlardaki Malzemedir Harcımızda Var Olan
2) Nazan Öngiden - Eylül Esintisi I.cilt
3) Patrick Moore - Gezegenler Kılavuzu
4) Christopher Knight & Alan Butler - Ay'ı Kimler Yaptı?
Yorum Yazın