Eylül Esintisi - Ev Yapımı Vişne Likörü

Ev Yapımı Vişne Likörü

Üçüncü yılımızdan itibaren "Her mevsim bir tat" başlığı altında bana ve yakın çevreme has tarifleri sizlerle paylaşacağız. İlk olarak bir yaz mevsimi tadı ile başlayalım. Vişnenin bol olduğu şu günlerde benden en çok istenen vişne likörü tarifine ne dersiniz? Adet olduğu üzere size bir ölçü vereceğim fakat itiraf ederim ki ben bu işi tartıdan çok el ve göz kararına göre yapıyorum. Ne de olsa ben bir Terazi'yim...

Malzeme;

1 kilo vişne

1 orta boy su bardağı şeker kamışından elde edilmiş doğal şeker,

1 çubuk tarçın

4-5 tane karanfil

3-4 tane kaküle

4-5 tane top karabiber

Tarif;

Vişneleri yıkayıp süzün ve çekirdeklerini çıkarmadan ama suyunu bırakabileceği şekilde elinizle hafifçe açarak hava sızdırmayan sıkı kapaklı bir cam kavanoza koyun. Üzerine 1 bardak şeker döküp, tarçın, karanfil, kaküle ve top karabiberi ilave edin. Kavanozun kapağını sıkıca kapayıp iyice karışması için kuvvetlice çalkalayın. Kavanozu gündüz Güneş, gece Ay ve yıldızların enerjisini alabilecek şekilde bir cam önüne veya mekanınızın ışık alan bir köşesine yerleştirin. Her gün çalkalayın. En az 1 ya da 2 ay sıcak havalarda dışarıda bırakarak fermente olmasını sağlayın. Sonra kavanozu içeri alarak ışık geçirmeyecek şekilde koyu renkli bir torba ile sarın ve demlenmesi için karanlık bir köşeye yerleştirip bir hafta kadar bekletin.

                                                                                

Bir hafta sonra kavanozu açıp malzemeyi ince süzgeç veya tülbentten geçirerek geniş bir kaba alın, kıvamına ve tadına bakın. Genelde vişneler doğal ve olgunsa kıvamı ve tadı yerinde olacaktır. Karışıma 2 yada 3 su bardağı iyi suyu ilave ederek seyreltin. Meyvenin alkol derecesine bakıp damak tadınıza uygun düşecek şekilde 1 çay bardağı ya da küçük su bardağı saf alkol katın. Tercihe göre konyak da katabilirsiniz ya da vişnenin şekeri alkole dönüşeceğinden olduğu gibi de tüketebilirsiniz yalnız bu durumda likörünüzün alkol derecesi düşük kalacağından çabuk bozulabilir, çok iyi korumanız gerekir.

                       

Tercihe göre hazırladığınız vişne likörünü ağzı sıkı kapaklı bir şişe ya da likör servis kabına alarak içine 5-10 adet de vişne tanesi atarak buz dolabında muhafaza edin. Geriye kalan vişne tanelerini ayrı bir kavanoza alarak buzdolabında tutun. Dondurma ve sütlü tatlıların üstüne çeşni olarak kullanın. Böylece hiç bir malzeme ziyan olmadan bütünüyle kullanılmış olur. Eğer benim gibi kan şekeri düşük biriyseniz baharatlarla harmanlanmış vişne taneleri sizin için harika bir atıştırmalık yerine de geçebilir...

               

Genelde benim saklama şeklim fermente olan karışımın hepsini birden değil ihtiyaç kadarını hazırlayıp, geri kalanını gene kavanozun ağzını sıkıca kapatıp ve koyu renkli bir torbayla sarıp evin serin ve karanlık bir köşesinde muhafaza etmek şeklinde oluyor. Ne kadar iyi demlenirse o kadar lezzetli ve şifa kaynağı bir içeceğe dönüşeceği kesin. Vişne taneleri ve baharatlarla harmanlanıp demlenen ev yapımı likör basit bir içki olmayıp aynı zamanda iyi bir şifa kaynağıdır. Afiyet olsun.

Sonbahar mevsiminde ayrı bir tat tarifinde tekrar buluşabilmek dileğiyle ağzınızın tadı hiç bozulmasın...

ÖNCEKİ YAZI Yaşıyorum Demek! SONRAKİ YAZI Satürn Dünya'ya yaklaşırken...
Üç Temel Müessese
Üç Temel Müessese
07.11.2024 11:43:29
Bu Küfür Diline İtirazım Var
Bu Küfür Diline İtirazım Var
17.10.2024 11:25:28
Uçtu Uçtu Ne Uçtu?
Uçtu Uçtu Ne Uçtu?
03.10.2024 16:30:06
    2 adet yorum
  • Comment Author
    Guler Özaksel
    07.07.2019 11:00:51

    Süper bir tarif.

  • Comment Author
    Nilgün köroğlu
    07.07.2019 21:35:40

    Bu tarife bayıldım.tüm safhalarını en ince ayrıntıları ile anlatmışsın.süperrr.

Yorum Yazın