Eylül Esintisi - Geleneksel Tarhanamız

Geleneksel Tarhanamız

Yaz mevsimini uğurlamaya hazırlandığımız şu günlerde "her mevsim ayrı bir tat" köşemizde sevgili ablam Nilgün Köroğlu'nun tarhana tarifine yer verdik. Geleneksel besinimiz olan tarhananın hazırlanışı için şimdi sözü işin erbabına bırakıyoruz.

Malzeme;

3 kg Kırmızı biber,

1 kg Domates,

1 kg Yoğurt

1 kg Soğan,

5 kg Un (1 kilosu tam buğday unu, 4 kilosu beyaz un)

1 yemek kaşığı Maya (Hazır maya kullanacaksanız biraz şeker ile kabartın doğal maya kullanacaksanız eski tarhananızı biraz su ile kabartın)

2 kaşık doğal tuz

Hazırlanışı;

Önce Kırmızı biber ve domatesler yıkanıp süzülür sonra irice doğranır. Soğanlar ayıklanır. Bir parça maya ile un karıştırılıp küçük bir hamur hazırlanır. Tüm malzemeler rondodan geçirilerek büyükçe bir kaba alınır. İçine un, yoğurt, maya, tuz ilave edilip iyice yoğrulur. Ele yapışmayacak kıvamı buluncaya kadar beş gün boyunca karılır. Gerekirse kıvamlanması için un ilave edilir ve ekşimeye başlayıncaya kadar kap içinde bekletilir. Ne kadar fermente olursa ekşiliği de o kadar artacağından fermente süresini damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

 

Tarhana hamuru kabarıp ekşidikten sonra hamurdan küçük parçalar koparılıp temiz bir çarşafa dizilir. Tarhana parçacıkları ara sıra çevrilerek kurumaya bırakılır. Kurutma işlemi rutubetsiz ve havadar bir ortamda yapılmalı (mümkünse sinekliği olan bir cam kenarı) Ben genelde yazlıkta hazırlıyorum (*)

     

Kuruyan parçacıklar elde ovalanır ve daha sonra robottan geçirilip iyice kuruması için tekrar çarşafa serilerek bir hafta daha bekletilir. Kupkuru olduktan sonra tarhana bez bir torbaya alınır. Şehirlerde bez torba içinde muhafaza etmek zor olduğundan cam kavanozlara alınıp buzdolabında saklanabilir. Tarhana yapacağınız malzemeler ne kadar doğalsa o kadar lezzetli olur.

Artık kış boyunca sizi hem besleyecek hem de hastalıklardan koruyacak el yapımı tarhananız hazırdır. Tarhana yapımından sonra tarhana çorbası tarifini de ekleyelim ki geçiş mevsimi olan sonbaharda tarhana hem bünyemizi güçlendirsin hem de masalarımızda hak ettiği yeri alsın.

       

Tarhana Çorbası Pişirme Tarifi;   

     

Ölçü;

- 4 kaşık tarhana

- 8 bardak su

- 2 veya 3 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 veya 2 kaşık salça (tercihe göre acı veya tatlı)

- 1 diş sarımsak

- 1 yemek kaşığı nane

- 1 miktar tuz (miktarı kendinize göre ayarlayabilirsiniz)

Büyük bir kaseye 4 kaşık tarhana koyup 2 bardak su ilave ederek 10-15 dakika kadar yumuşamaya bırakın. Diğer yandan bir tencereye 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup 1 diş sarımsağı ince ince kıyıp kavurun, üzerine 1 yemek kaşığı salça (daha koyu renkli sevenler 2 kaşık koyabilir) ve 1 yemek kaşığı da kuru nane koyup bir kaç dakika kavurun. Sonra kasede ıslattığınız tarhanayı suyuyla birlikte tencereye katın ve üzerine 6 bardak daha su ilave ederek kaynayıncaya kadar karıştırın. Çorbanın koyuluk kıvamını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Daha sıvı sevenler sıcak su ilavesi yaparak seyreltebilirler. Tarhana kısa sürede hazır edebileceğiniz en pratik çorbadır. Afiyet ve şifa olsun.                                                              

Sevgili Nilgün ablamın her yaz sonu büyük bir emek sarf ederek kış için özenle hazırladığı Tarhana, ki bu sene kırık kolla hazırlaması gerçekten takdire şayandır. Çocukluğundan beri ailenin en hamarat kızı odur, yeter ki istesin yapamayacağı şey yoktur...

Onun enfes tarhana çorbası tarifinden sonra biraz da tarhananın faydalarına değinelim. Probiyotik değeri yüksek olan tarhana özellikle kış mevsiminde sizi besleyecek ve içinizi ısıtacak şifalı bir çorbadır. Yapılan bilimsel araştırmalar ortaya koymuştur ki doğal ürünlerle hazırlanan fermente gıdalar bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden enfeksiyon riskini düşürmektedir. Tarhana çorbası kan basıncını ayarlayarak tansiyonu dengelerken, kolesterol oranını da makul seviyede tutmaktadır. Aynı zamanda yüksek antienflamatuar etkisinden ötürü bulaşıcı hastalıklardan da korumaktadır. Güzel Anadolu'muzun bu asırlık lezzetini mutfaklarınızdan eksik etmeyin. Tencere kaynayan ev sağlıklıdır...

 

(*) Şehirde ev ortamında tarhana yapmak isteyenler için pratik bir yöntem daha vardır; hamur kabarıp ekşidikten sonra kopardığınız küçük parçaları fırın tepsisine aralıklarla dizin. Fırının en düşük ısısında kapağını aralık bırakarak hamur iyice kuruyana kadar bekletin. Sonra kuruyan tarhananızı tepside soğutun ve robottan geçirip bez bir torbaya alın veya uzun süre dayansın istiyorsanız kavanozlara koyup buzdolabında saklayın.

ÖNCEKİ YAZI Eylül Akşamı SONRAKİ YAZI Bugün Sonbahar Ekinoksu
Öğretmenler Günü Kutlu Olsun
Öğretmenler Günü Kutlu Olsun
24.11.2024 18:54:25
Ölümsüz Atatürk
Ölümsüz Atatürk
09.11.2024 20:23:49
Kore Dizilerinden Örnekler
Kore Dizilerinden Örnekler
27.10.2024 10:52:40
Yorum Yazın