Eylül Esintisi - Karga (Corvus) ve Kalkan (Scutum) Takımyıldızları

Karga (Corvus) ve Kalkan (Scutum) Takımyıldızları

Karga (Corvus)Takımyıldızı:

Karga (Corvus) Takımyıldızı Herkül Ailesine mensup olup güney yarım kürenin 3. çeyreğinde yer alır. Gökyüzünde 184 derece karelik bir alanı kaplar. Gökyüzünde büyüklük sıralamasında 70.takımyıldız olup, +60 derece ile -90 derece enlemlerde görülebilir. Corvus Takımyıldızı mitolojide tanrı Apollon’un kutsal kuşunu temsil eder (1)

Eski bir takımyıldız olup Ptolemy tarafından 2.yüzyılda listelenmiştir. IAU tarafından kısaltılmış üç harfli adı “Crv” dir. En parlak yıldızı “Gienah” dır. Karga Takımyıldızı gezegeni olan bir yıldıza sahiptir. IAU tarafından onaylanmış dört yıldızın adları; Alchiba, Algorab, Gienah ve Kraz’dır.

Ana Yıldızlar:

Gamma Corvi: geleneksel adı “Gienah” dır. “Gienah Gurab” olarak da bilinir. Arapça adı “Karganın sağ kanadı” anlamına gelir. Takımyıldızın en parlak yıldızıdır. İkili yıldız sistemine ait mavi renkli dev bir yıldızdır. Takımyıldızın ana hatlarını oluşturur. Yeryüzünden çıplak gözle görülebilir.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)- ]: 2.58

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: -0.79

Dünyaya uzaklığı:153.63 ışık yılı

Beta Corvi: geleneksel adı “Kraz” dır. Bu ad Becvar’in 1951 tarihli Atlas Coeli adlı eserinde yer aldığından kullanımı yaygınlaşmış fakat anlamı ve kökeni bilinmemektedir. Takımyıldızın en parlak 2.yıldızıdır. Parlak sarı-beyaz renkli, değişken dev bir yıldız olup yeryüzünden çıplak gözle görülebilir.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)- ]: 2.65

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: -0.60

Dünyaya uzaklığı: 145.67 ışık yılı

Delta Corvi: geleneksel adı “Algorab” dır. Arapça adı “kuzgun” anlamına gelir. Takımyıldızın sol üst köşesinde yer alır. Takımyıldızın 3.parlak yıldızıdır. Çoklu yıldız sistemine ait, değişken, mavi renkli ana dizi bir yıldızdır. Yeryüzünden çıplak gözle görülebilir.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)- ]: 2.94

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 0.81

Dünyaya uzaklığı: 86.86 ışık yılı

Epsilon Corvi: geleneksel adı “Minkar” dır. Arapça adı “Kuzgunun Gagası” anlamına gelir. Takımyıldızın öne çıkan 5 yıldızı arasında en sönük kalanıdır. Rengi kırmızıdan turuncuya değişen dev bir yıldızdır. Takımyıldızın ana hatlarının bir parçası olup yeryüzünden çıplak gözle görülür.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)- ]: 3.02

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: -1.92

Dünyaya uzaklığı: 317.90 ışık yılı

Alpha Corvi: geleneksel adı “Alchiba” dır. Arapça adı 4 parlak yıldızın oluşturduğu “çadır” anlamına gelir. İkili yıldız sistemine ait, sarı-beyaz renkli, şüpheli, alt cüce bir yıldızdır. Takımyıldızın en parlak 5.yıldızı ve ana hatlarının bir parçasıdır. Yeryüzünden çıplak gözle görülebilir.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)- ]: 4.02

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 3.17

Dünyaya uzaklığı: 48,72 ışık yılı

Ayrıca Eta Corvi ve V V Corvi’ de Karga takımyıldızı içinde yer alır.

Spica’nın Sapanı (Spica’s Spanker/the Sail) Asterizmi: Corvus takımyıldızındaki en parlak 4 yıldız;

1)Delta (Algorab),

2)Gamma (Gienah),

3)Epsilon (Minkar),

4) Beta Corvi (Kraz),

Bir yıldız dizini oluşturur. Bu dizin içinde yer alan Gamma ve Delta Corvi yıldızları gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri olan Spica’yı işaret eder.

Derin Gökyüzü Nesneleri (Deep Sky Objects):

1)Antennae Galaxies (NGC 4038/NGC 4039, Caldwell 60/61): Anten Galaksisi etkileşim halindeki gökada çiftidir. İki uzun kuyruğa sahiptir.

2) NGC 4027 (Arp 22): Çubuklu sarmal gökadadır.

3) NGC 4361: takımyıldızın merkezinden bulunan büyük gezegenimsi bulutsudur

Meteor Yağmurları: takımyıldızla ilgili bir meteor yağmuru vardır.

1)Corvids: takımyıldızın sınırları dahilinde meydana gelir. Meteor yağmurunun kaynağı asteroid 2004 HW’dir. Zirve tarihi 17 Hazirandır.

Kalkan (Scutum) Takımyıldızı:

Kalkan (Scutum) Takımyıldızı Herkül Ailesine mensup olup Güney yarımkürenin 4.çeyreğinde yer alır. Gökyüzünde 109 derece karelik bir alanı kaplayan 84. büyük takımyıldızdır. +80 derece ile -90 derecelik enlemlerde görülebilir. Takımyıldızı ilk olarak Polonyalı Gökbilimci Johannes Hevelius listelemiştir (2) Samanyolu Galaksimizdeki antik Aquila ile Yay takımyıldızları arasında uzanan modern takımyıldızlardan biridir.

Sönük yıldızlara sahip olsa da Kalkan takımyıldızı Samanyolu’nun parlak bir parçası olarak göze çarpar. IAU tarafından üç harfli kısaltılmış adı “Sct” dir. Takımyıldızın en parlak yıldızı “Alpha Scuti”dır. Gezegeni olan bir yıldıza COROT-17sahiptir.

Ana Yıldızları:

Alpha Scuti: geleneksel adı “Ionnina” dır. Takımyıldızın en parlak yıldızıdır. Turuncu renkli dev bir yıldızdır. Takımyıldızın ana hatlarının bir parçası olup yeryüzünden çıplak gözle görülebilir (3)

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)- ]: 3.85

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 0.08

Dünyaya uzaklığı:199.12 ışık yılı:

Beta Scuti: takımyıldızdaki en parlak 2.yıldızdır. Sarı renkli parlak dev bir yıldızdır. Yıldız eskiden 6 Aquilae olarak biliniyordu. Spektroskopik çift yıldızdır. Takımyıldızın ana hatlarının bir parçası olup yeryüzünden çıplak gözle görülebilir.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)- ]: 4.22

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]:-3.02

Dünyaya uzaklığı: 916.19 ışık yılı

Zeta Scuti: Takımyıldızın en parlak 3.yıldızıdır. İkili yıldız sistemine ait sarı renkli, spektroskopik dev bir yıldızdır. Takım yıldızın ana hatlarının bir parçası değildir ancak sınırları dahilindedir.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)- ]:4.66

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 0.65

Dünyaya uzaklığı:206.69 ışık yılı

COROT-17 Star: sarı renkli ana dizi bir yıldızıdır. Kalkan takımyıldızının bir parçası olmayıp sadece sınırları dahilindedir. Yörüngesinde bulunduğuna inanılan en az 1 öte gezene sahiptir. Yeryüzünden çıplak gözle görülmez.

Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)- ]:15.46

Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 5.64

Dünyaya uzaklığı:3.000.58 ışık yılı

Kalkan takımyıldızı içinde Gamma Suciti, Delta Suciti, Eta Suciti, Epsilon Suciti, R Suciti, PSR B1829-10 yıldızları da yer alır.

Derin Gökyüzü nesneleri (Deep Sky Objects):

1) Yaban Ördeği Kümesi (Wild Duck Cluster-Messier 11) (M11, NGC 6705): Açık yıldız kümesidir.

2)Messier 26 (M26, NGC 6694): Açık yıldız kümesi

3)NGC 6712: Küresel yıldız kümesi

4)IC 1295: Gezegenimsi bir bulutsu

5)RSGC 1: Açık yıldız kümesi,

6) Alicante 8-RSGC4: Büyük açık yıldız kümesi

7)RSGC 3: Genç açık yıldız kümesi

8) Stephenson 2- RSGC2: Genç açık yıldız kümesi

9) Mercer 3: Küresel yıldız kümesi

Meteor Yağmurları: takımyıldızla ilişkili bir meteor yağmuru vardır.

1) June Scutids (Eta Serpentids): Kalkan takımyıldızının sınırları dâhinde meydana gelir.  2 Haziran ile 29 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşir. Zirve tarihi 27 Hazirandır.

Dipnot:

(1) Corvus Takımyıldızı mitolojik bağlamda tanrı Apollon’un kutsal kuşu olan kuzgunu temsil eder. Kuzgun genellikle bir yılanın kuyruğuna tünemiş olarak tasvir edilir. Kuzgun efsanesi Babil mitolojisindeki Muluga, Mushen’den, Yunan mitolojisine aktarılmıştır. Babilliler Kuzgun takımyıldızının yağmur ve fırtına tanrısı “Adad” ile ilişkilendirmişlerdir.

(2) Scutum takımyıldızının bilinen bir efsane ile bağlantısı bulunmamaktadır. Tarihsel bir figür olan Polonya Kralı John III Sobieski ile ilişkilendirilmiştir. Polonyalı gökbilimci Johannes Hevelius 1683 yılında Viyana savaşında galip gelen Polonya Kralı Jan III Sobieski’nin onuruna bu takımyıldızı adlandırmıştır.Scutum küçük bir takımyıldızdır. Toplam 88 takımyıldız içinde büyüklük sıralamasında sondan ikinci yani 84.takımyıldızdır.

(3) Kral John Viyana kapılarına dayanan Osmanlı ordusunu geri çekilmeye zorlayarak topraklarını savunduğundan ayrıca Papa tarafından Batı Avrupa uygarlığının kurtarıcısı olarak saygınlaştırıldı ve Alpa Scuti yıldızı onun onuruna Ionnina (Yunanca John) olarak ödüllendirilmiştir. 

Kaynakça:

1) http://www.constellation-guide.com- Corvus & Scutum Constellation

2) Wikipedia - Corvus & Scutum Constellation

3) http://www.theskylive.com- Corvus & Scutum Constellation

4) https:// www.unıversequide.com- Corvus & Scutum Constellation

5) Mustafa Pultar- Yıldız Adları Sözlü

ÖNCEKİ YAZI Olasılıklar Ağacı SONRAKİ YAZI Alafranga Kahve Pişirme Yöntemleri ve Gereçleri
Kış Gündönümü ile İlkbahar Ekinoksunun Kozmik Dansı
Kış Gündönümü ile İlkbahar Ekinoksunun Kozmik Dansı
04.02.2024 21:44:33
Pusula (Pyxis) ve Güvercin (Columba) Takımyıldızları
Pusula (Pyxis) ve Güvercin (Columba) Takımyıldızları
03.01.2024 12:35:37
Pupa (Puppis) ve Yelken (Vela) Takımyıldızları
Pupa (Puppis) ve Yelken (Vela) Takımyıldızları
15.12.2023 10:39:53
Yorum Yazın