KOÇ (İLKBAHAR) NOKTASI VE İKİ ZODYAK
Zodyak kuşağı toplam 360 derecelik sembolik bir çemberdir. Her biri otuz derece olan on iki burç bu çemberde sıralanır. Zodyak çemberinin başlangıç noktası 0 derece Koç burcu olup, bitiş noktası 29 derece Balık burcudur. Her yıl Güneş 0 derece Koç burcuna ilerlediğinde yılın ilk gün ve gece eşitliği yaşanır ve ilkbahar mevsimi başlar. Genelde 20 ya da 21 Mart tarihine karşılık gelen 0 derece Koç burcu derecesi İlkbahar noktası (Vernal Equinox) olarak kabul edilir.
Ufuk çizgisinin doğusunda birinci ev girişinde (yükselen noktası) konumlanan Koç burcu sabah Güneşin doğuş vaktini temsil eder. Bu sebepten Güneş, Koç burcunda yücelir (in exaltation) Bir doğum haritasında birinci eve yerleşen ya da yükselen ile kavuşum yapan Güneş oldukça güçlü bir konumdadır. Eğer söz konusu bu yerleşim Koç burcunda ise ekstra güçlüdür. Aynı şekilde Koç noktasına kavuşum yapan bir Güneş de son derece dikkat çekicidir. Esasında bir doğum haritasında Koç burcu/Mars/birinci ev kombinasyonu, 0 derece Koç noktası (VP) birlikte değerlendirilmelidir. Koç noktası (VP) ile kavuşum yapan bir gezegen çok yüksek bir enerjiyle aktive olur, öyle ki böyle bir gezegen doğum haritasının adeta motor gücü haline gelebilir. Bu özel yerleşim doğum haritasının hangi evine (yaşam alanı) düşerse o evin konuları ön plana geçer. Bu hayat alanı kişinin başı çektiği, ileri atıldığı, faal olduğu alanı belirler. Natalde olduğu kadar transitte de Koç noktasına temas eden bir gezegen oldukça önemli bir rol oynar. O zamana kadar içte biriken enerjiler patlayarak dışarı çıkar ve bir dizi olayları başlatarak görünür hale getirir.
Koç noktası aynı zamanda mevsimsel (tropical) astrolojinin de kalbidir. Astronomi takımyıldızları astroloji ise ağırlıklı olarak mevsimleri temel alır. 0 derece Koç noktasının Sidereal Zodyak’ta 72 yılda 1 derece batı yönüne doğru kaymasına yalpalama (precession) adı verilir. Bu noktanın göksel boylamda 30 derece gerilemesi için yaklaşık 2160 yıl ve gene 360 derece gerilemesi için 26.000 yıl geçmesi gerekir. Yıldızsal (Sidereal) ile Mevsimsel(Tropik) Zodyak arasında oluşan bu farka ayanamsa adı verilir. Çağımız astrolojisinde iki Zodyak da kullanılmaktadır. Yıldızsal Zodyak daha çok Hint astrolojisinde, Mevsimsel Zodyak ise Batı astrolojisinde tercih edilmektedir. İki astrolojik sistem de kendi içinde tutarlı olduğundan iyi çalışmaktadır. Artık tercih kişiye kalmıştır.
Astronomlar başta olmak üzere bilimle uğraşanlar astrolojiyi çürütmek için bu farkı sıkça dile getir. Takımyıldızların Zodyak’ta kapladıkları farklı genişlikteki alanları göstererek, burçlar arasında tutarsızlık olduğunu, örneğin batı astrolojik sistemine göre çıkarılan bir doğum haritasında Koç burcunda konumlanan bir gezegenin aslında Balık burcunda yer aldığını, hatta "Yılancı" adını verdikleri on üçüncü bir burç olduğu iddiasında da bulunur. Astronomların var saydığı on üçüncü burcu astrologlar kabul etmediğinden mevcut astroloji sisteminde yer almaz. Günümüzde astronomların kullandığı Güneş’in 365 günde dolandığı takımyıldız şeması, bir fikir vermesi amacıyla aşağıda gösterilmiştir. Bu şemaya bakarak doğum tarihinizin yıldızsal zodyak sisteminde hangi burca karşılık geldiğini bulabilir, eğer burcunuz değişmişse hangi astrolojik sistemin sizi daha iyi tanımladığı hususunda düşünebilirsiniz.
Tarih aralığı Burç Gün
18 Aralık–19 Ocak Yay 33
20 Ocak- 15 Şubat Oğlak 27
16 Şubat- 11 Mart Kova 24
12 Mart- 18 Nisan Balık 38
19 Nisan- 13 Mayıs Koç 25
14 Mayıs- 20 Haziran Boğa 38
21 Haziran- 20 Temmuz İkizler 30
21 Temmuz- 9 Ağustos Yengeç 20
10 Ağustos–16 Eylül Aslan 38
17 Eylül- 30 Ekim Başak 44
31 Ekim- 22 Kasım Terazi 23
23 Kasım- 29 Kasım Akrep 7
30 Kasım- 17 Aralık Yılancı 18
Yorum Yazın