Limon Reçeli
Dört mevsim ayrı bir tat köşemizde bir sonbahar klasiği olan limon reçeline yer verdik. Limon reçeli diğer reçeller içinde belki de en sağlıklı olanı zira limonun şekeri nötralize etme gibi üstün bir özelliği var. Mis gibi kokusu da insanın içine ferahlık veriyor. Sadece kahvaltıda değil aynı zamanda kahve yanına da sunabileceğiniz enfes bir lezzet ve şimdi tam zamanı...
Limon reçeli yapmanın en zor yanı kıvamını tutturabilmek zira şeker ve limon yan yana geldiğinde ağdalaşma özelliği devreye giriyor. Bu konuda verilen tarifler nedense hep eksik! Ben de işin püf noktasını kavrayana kadar reçel yerine ağda yaptığım çok oldu. Hala yaparken biraz tedirginlik duysam da vazgeçemediğim bir tat olduğundan mutlaka her sonbahar limon reçelini hazır ederim.
Limon reçeli tarifi;
Malzeme;
- 8 adet doğal limon (sarı veya yeşil limon ya da her ikisini karıştırarak yapabilirsiniz)
- 3 orta boy bardak şeker (doğal şeker kamışından üretilen şekeri tercih edin)
- Taze zencefil (küçük bir parça)
- 1 çubuk vanilyanın yarısı
- Kakule (2-3 tane kakule içi)
- Top karabiber (3-4 tane)
- 3 bardak portakal veya greyfurt suyu ya da saf su.
Diğer reçelleri sadece şeker ve meyve özü ile pişirirken limon reçelinin ağdaşlama riskine karşın meyve suyu veya saf su ilave ediyoruz.
Yapılış aşamaları;
- Limonları güzelce yıkayıp süzgece alın.
- Elma soyar gibi limonun kabuklarını soyun ve çelik bir tencerede kaynattığınız suya atıp 5 dakika kadar kaynatın. Acı suyunun çıkmasını ve şayet üzerinde katkı maddesi varsa suya bırakmasını sağlayın. Bu işlemi 3 kez tekrarladıktan sonra limon kabuklarını bir süzgece alın.
- Kabuklar soğuduktan sonra mutfak tahtası üzerinde erişte gibi ince ince doğrayın ve reçel pişireceğiniz çelik tencereye alın. Soyulmuş 8 tane limonun 4 tanesini kutu kutu doğrayıp tencereye katın. Bu tarifte limonun etli kısmından çok kabuklarını kullanıyoruz. Üzerine ince ince kıydığınız taze zencefil ile birlikte kakule içi, top karabiber ve çubuk vanilyayı 2-3 parçaya bölüp ilave edin. Tercihen 3 bardak portakal veya greyfurt ya da saf suyu üzerine gezdirin. Reçelin daha tatlı olmasını istiyorsanız portakal, biraz buruk olmasını istiyorsanız greyfurt suyunu tercih edin (ben genelde greyfurt suyunu tercih ediyorum) Gene biraz tatlı olmasını istiyorsanız 4 su bardağı, az tatlı olmasını istiyorsanız 3 su bardağı şekeri malzemenin üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatıp bir gece buzdolabında bekletin. Tüm malzeme birbiriyle iyice karışsın. Ertesi sabah orta ateşte limon reçelinizi pişirin.
- Pişmeye yakın bir limon suyu ilave edip 5 dakika sonra ocağı kapatın. Reçeliniz tamamen değil hafifçe soğuduktan sonra kavanozlara alıp kapağını sıkıca kapatın.
Limon reçeliniz artık sabah kahvaltı masanızda yerini almaya hazırdır.
Afiyet ve şifa olsun.
Not; Kabukları kaynattığınız limon aromalı suyu kesinlikle dökmeyin bir kavanoza alın hem yüz toniği hem de duşta vücut toniği olarak değerlendirin. Limon hem beyazlatıcı hem de cildi geren özelliği ile çok doğal ve etkili bir cilt toniğidir. Soyduğunuz 8 limondan artan 4 limonu da buzdolabı poşetine koyarak dipfrize atın. Gerektiğinde dip frizden çıkarıp salatalarınıza rendeleyin. Ben limon reçeli yaptığımda hiç bir malzemeyi ziyan etmeden farklı şekilde değerlendiririm. Siz de kendinize özgü kullanabileceğiniz diğer alanları keşfedin.
Yorum Yazın