Eylül Esintisi - Madam Katia ve Şapkaları

Madam Katia ve Şapkaları

Bu yıl sizler için hazırladığımız "İçimizden Biri" köşesini Beyoğlu'nun yaşayan değeri şapka tasarımcısı Madam Katia ile açıyoruz. Eskiden şapkasız çıkılmayan Beyoğlu, nam-ı diğer Pera'sından geriye kalan simge isimlerden biri Madam Katia.

Galatasaray Hacopulo Pasajı içindeki küçük dükkanında birbirinden güzel el yapımı şapkalar tasarlıyor. Hayatımıza şıklık ve zarafet katarak o eski İstanbul'u yaşatıyor bize.

Madam Katia mesleğinin inceliklerini annesi Madam Eva'dan öğrenmiş. Madam Eva ise 1900'lü yılların başlarında henüz çocuk yaşında iken Beyoğlunda bir Fransız Hanımefendinin yanında çıraklık ederek öğrenmiş şapka sanatını.

Beyoğlu o yıllarda şıklığın, nezaketin ve zarafetin simgesi. Aynı zamanda şapkanın da merkezi konumunda. Dolayısıyla şapka dükkanları ile dolu Pera'da tutunmak ve kalıcı bir marka olmak kolay değilmiş.

Madam Eva 18 yaşına gelince kendi mağazasını açmış. Önce Aznavur pasajında sonra ise Hacopulo pasajında şapka tasarlamayı sürdürmüş. Şapka için gerekli kumaş ve aksesuarları İtalya ve Fransa gibi ülkelerden seçmiş. Madam Katia da annesi Eva Hanım gibi kaliteye önem verdiğinden şapka malzemelerini yurtdışından getirdiğini belirtiyor.

  

Madam Katia'nın annesi Madam Eva ve tasarladıkları şapkalar ile basında çıkan haberler...

    

Madam Katia okul çıkışı annesinin dükkanına giderek ona yardımcı olduğundan çocukluğu şapkalar, eldivenler, danteller, tüller, tüyler, gelin başı, çiçekler ve kurdelalar arasında geçmiş.

Madam Katia şapkalara gönül veren annesi Eva gibi çok sevmiş yaptığı işi ve annesi vefat ettikten sonra şapka tasarımcılığını sürdürmeye karar vermiş. Çok da iyi yapmış. Günümüzde o artık eski Pera'nın yaşayan sayılı değerlerinden biri.

2016 yılının soğuk bir Aralık günü uğradığım dükkanında şapkalar konusunda ve ailesinin şapka yolcuğu ile ile ilgili bilgilendirdi beni. Ona dedim ki;

 -Burası bir masal diyarı gibi... Bu güzellikler yarınlara da kalmalı. Siz annenizden el aldınız, peki sizden el alacak biri var mı?

-Kızım da şapkalara meraklı, bu mesleği sürdürmek istiyor dedi. Kızı bu mesleği devraldığında anneanne ile başlayan şapka serüveni torunla üçüncü nesile ulaşacak ve böylece asırlık bir marka olmayı başaracak.

Madam Katia'nın annesinin zamanında şapka talebi çok fazlaymış zira seçkin ailelerin kadınları şapkasız sokağa çıkmazmış. Musevi düğünleri ve Gazi Koşusuna katılan kadınlar şapkaya özel bir önem verirmiş.

Şimdilerde ise taleplerin eskisi kadar fazla olmaması nedeniyle zaman zaman mesleğini devam ettirmekte zorlandığını, ancak dönem dizileri başlayınca işlerinin biraz açıldığını belirtti.

Madam Katia küçücük dükkanında sergilediği modelleri satmıyor. Ancak sipariş üzerine baş ölçünüzü alıp kalıbı hazırlıyor, kesiyor, dikiyor, ütülüyor ve hazır olduğunda size teslim ediyor.

 

Sizinle ilgilenirken bile iğne ve ipliği elinden düşmüyor. Kaliteli malzeme kullanıyor. Kadife, saten, ipek organze, kürk ve yünlü kumaşlardan mevsimine göre abiye ve sade modeller hazırlıyor.

Madam Katia fazla konuşan biri değil. Sorularıma tane tane ve kısa cevaplar verdi. Ancak hiç üşenmeden şapkaların birini çıkarıp diğerini başıma takınca kendimi bir an film setinde gibi hissettim. Şapkanın bana yakıştığını ve mutlaka kullanmam gerektiğini söyleyince ona dedim ki;

- Şapka takmak bir kültür işi. Ben Beyoğlun'da çocukluğu geçen biri olarak bu kültüre tanık oldum ancak dahil olamadım. Başkalarında görünce çok hoşuma gidiyor ama itiraf ederim ki benim pek şapka takma alışkanlığım yok deyince Madam Kati' da bana;

- Genelde Türk kadınının, Avrupalı kadınlar gibi şapka takma alışkanlığı yok. Hatta çoğu kadın şapka takmaya utanıyor. İnsanların şapka takana bakışlarından rahatsız oluyor. Daha şapka takma benimsenmemiş o nedenle yadırganıyor dedi ve ekledi;

-Musevi, Rum, Ermeni, İtalyan kadınları şapkaya daha fazla rağbet ediyor. Şapkayı tıpkı flar gibi kıyafeti tamamlayan bir aksesuar olarak görmeye başladığında her kadın şapka takacaktır dedi.

Doğru. Şapka kıyafeti tamamlıyor. Kıyafet kişiliği yansıtıyor. Temiz ve sade şıklık şapka ile bütünleştiğinde zarafet açığa çıkıyor. Bize bu güzel ülkede asude yaşayamayı unutturduklarından şapka fazlasıyla lüks veya gereksiz bir aksesuar olarak algılanır oldu. 

Belgin Doruk ve Türkan Şoray annesinin önemli müşterilerindenmiş. Madam Katia'nın şapka yaptığı meşurlar arasında Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Ajda pekkan, Bülent Ersoy ve Hülya Avşar bulunuyor. Ayrıca Gazi Koşusunu izlemeye giden hanımlar... 

Madam Katia eski İstanbul'u anımsadıkça mavi gözleri hüzünle dalıp gidiyor... Burası küçük bir Paris gibiydi... Beyoğlu modanın merkeziydi. Seçkin ailelerin, ünlü sanatçıların kadınları şapka siparişi için gelirdi. Hacopula pasajında moda ile ilgili dizi dizi dükkanlar vardı. Tuhafiyeciler, perukçular, kemerciler, dantelciler, ipek çorapcılar...

Şimdilerde ise Hacopulo pasajının değişen çehresi onu çok üzüyor. Gerçekten de pasajı ayrık otu gibi saran çay bahçelerinden yol bulup adım atmak çok zor. Madam Katia'nın dükkanın önü kapanmış.

  

Madam Katia fötr, bere, kasket gibi erkekler için de şapka tasarlıyor. Şapkaların fiatları modeline göre yaklaşık 250- ile 1000 tl arasında değişiyor.

Ben ona bir kalpak şapkam olmasını çok istediğimi söyleyince astragan kürkten şahane olur istersen yaparım dedi. Araya salgın girince bu işlere sıra gelmedi. Umarım birgün bu isteğim de gerçekleşir.

Madam Katia'nın şapka dükkanını belirli aralıklarla ziyaret ederim. Ondan aldığım 4 şapkam var. Hepsi el emeği ve göz nuru, mavi gözleri yoruluncaya kadar batırıp çıkardığı iğnenin ve marifetli ellerinin ürünü...

 

Madam Katia'nın bana özel hazırladığı siyah tüllü abiye şapka ve birlikte seçtiğimiz diğer şapkalar... Sadece yeşil şapkaya çiçeği ben sonradan ekledim.

 

Satın aldığım şapkaları uzun yıllar takabilmem için bana şu tavsiyede bulundu;

-Bir kutu içinde lavanta sabunla birlikte muhafaz et, arasına bir iki tane de karabiber koymayı unutma...

Madam Katia modelleri kopyalandığından dükkanında resim çekilmesine müsaade etmiyor. Ancak bana izin verdi. Sizin için bir kaç  fotoğraf alabildim. Madam Katia Pera'da direnen son şapka tasarımcısı. Acımasız zaman ve bozuk düzen onu da yutmadan mutlaka bir kez gidip ziyaret edin.

Madam Katia ile ortak bir beğenimiz olduğunu sohbet esnasında öğrendim. O da benim gibi Kate Middleton'u şapkayı en iyi taşıyanlardan biri olarak görüyor.

Çoğunluğun beğenisi Prenses Diana'dan yana olsa da ben Kate Middleton'un hem hanedanlığa çok yakışan bir prenses olduğu için hem de giyim kuşamındaki sadelik ve şıklıktan ötürü çok beğenirim...

   

Sevgili Madam Katia'ya şapkalar konusunda beni bilgilendirdiği için çok teşekkür ediyorum. Kendisine bu zevkli mesleği sürdürebileceği sağlıklı ve verimli uzun yıllar diliyorum. Pera'da tarihi son kale olarak gördüğüm dükkanı umarım onun arzu ettiği şekilde üçüncü nesile de sirayet eder.

"Şapka bir medeniyet simgesidir"

Madam Katia'nın şapka dükkanı eski Pera'da direnen son kaledir.

Butik Katia /Madam Katia,

Hacopulo Pasajı(Danışman Geçidi) No:37

Galatasaray/Beyoğlu İstanbul

İçimizden Biri Köşemizde yeni bir isim, yeni bir yetenekle yeniden birlikte olabilme dileğiyle,

Esen Kalın.

ÖNCEKİ YAZI Doğum Haritasında Chiron (Kheiron) SONRAKİ YAZI Yıllık Meteor Yağmuru Çizelgesi
Öğretmenler Günü Kutlu Olsun
Öğretmenler Günü Kutlu Olsun
24.11.2024 18:54:25
Ölümsüz Atatürk
Ölümsüz Atatürk
09.11.2024 20:23:49
Kore Dizilerinden Örnekler
Kore Dizilerinden Örnekler
27.10.2024 10:52:40
    1 adet yorum
  • Comment Author
    Işın Tuzcular
    30.11.2023 21:36:58

    Madam Katia kapandı mı ? Bu ara ne zaman uğrasam kepengleri kapalı ....

Yorum Yazın