Eylül Esintisi - NEPTÜN'ÜN ASTRONOMİK ÖZELLİKLERİ

NEPTÜN'ÜN ASTRONOMİK ÖZELLİKLERİ

Balık burcunu yöneten Neptün'ün astronomik şeceresine bakacak olursak;

Konumu;Güneş sistemindeki 9.cu dışsal gezegen.

Kendi çevresinde dönme süresi; 16,1 saat.

Güneş'in çevresinde dönme süresi; 163.74 yıl yaklaşık 165 yıl. Bir insan ömrü ancak 82 yaşında karşıt açısını görmeye yetebilir.

Günlük ilerleme hızı; 0,02 dakika.

Bir burçta kalış süresi; ortalama 14 yıl.

Geri gitme süresi;yılda 1 kez, 160-161 gün kadar, yaklaşık 5,5 ay.

Muğlak gezegen Neptün'ün keşif süreci de muğlaktır. Onu ilk gözlemleyen Gallileo'dur. Hesaplamalarında onu bir yıldız olarak göstermiş ancak gezegen olduğunu anlayamamıştır. Neptün'ün keşfine yol açan şey 1781 yılında keşfedilen Uranüs'ün, asıl  bulunması gereken yörüngede dönmeyişidir. Newton'un gravitasyon teorisi sallantıya gitmesin diye bu duruma neyin sebep olabileceği araştırılınca, gözler Uranüs'ün hareketini etkileyen başka bir cisme çevrilmiştir. İngiliz gök bilimci John Couch Adams Neptün'ü saptamış ancak kuşkuculuğu yüzünden açıklayamamıştır. Gene aynı zaman diliminde Fransız matematikçi Urbain Le Verrier de Neptün'ün varlığını tahmin etmiştir. En son 24 eylül 1846 da Berlin'deki astronomlar Le Verrier'in hesaplamalarından yararlanarak Neptün'ün yeni bir gezegen olduğuna karar vermiş ve Johann Galle trafından fiziki olarak saptandığını duyurmuşlardır. Bir kaç bilim adamını kendisine angaje eden Neptün, uluslararası bir skandala yol açmaktan zor kurtulmuştur. Fransa ve İngiltere arasında uzun suren tartışmalardan sonra Neptün'ün keşfi hem Adams hem de Le Verrier atfedilmiştir. Bu pek çok kişiye uzaktan bakıp göz kırpan gizemli gezegene Roma deniz tanrısının adı verilmiştir.

Neptün'ün biri büyük gerisi küçük bilinen 14  tane uydusu vardır. En büyük uydusu Triton'un dairesel bir yörüngesi olup, uydularda az rastlanır biçimde ters dönmektedir. Bu nedenle Triton, Neptün'ün asi uydusu olarak kabul görmektedir.

Faydalandığım Kaynaklar;

1) Gezegenler Kılavuzu - Patrick Moore

2) Yalçın İnan - Kozmos'tan- Kuantum'a

 

 

ÖNCEKİ YAZI MİTOLOJİK ZAMAN TANRISI KRONOS (SATÜRN) SONRAKİ YAZI JÜPİTER'İN ASTRONOMİK ÖZELLİKLERİ
Kış Gündönümü ile İlkbahar Ekinoksunun Kozmik Dansı
Kış Gündönümü ile İlkbahar Ekinoksunun Kozmik Dansı
04.02.2024 21:44:33
Pusula (Pyxis) ve Güvercin (Columba) Takımyıldızları
Pusula (Pyxis) ve Güvercin (Columba) Takımyıldızları
03.01.2024 12:35:37
Pupa (Puppis) ve Yelken (Vela) Takımyıldızları
Pupa (Puppis) ve Yelken (Vela) Takımyıldızları
15.12.2023 10:39:53
Yorum Yazın