Pancar Turşusu
"Dört Mevsim Ayrı Bir Tat" köşemizde soğuk kış günlerinde bağışıklık sisteminizi güçlendirecek pancar turşusu tarifine yer verdik. Pancar ıspanakgiller familyasına ait toprak altında yetişen bir kök bitkidir. Bol liflidir. Vitamin ve mineraller açısından zengindir. A,C, B1, B2,B3,B6 vitaminleri ile birlikte demir, fosfor, protein, potasyum, folik asit, karoten, lutein, betain vb yararlı bileşenlere sahiptir. Pancarın sakkaroz içermesi nedeniyle kan şekerini yükselteceği düşünülse de tersine kan basıncını ve tansiyonu düzenlediği, diyabete iyi geldiği tespit edilmiştir. Kanser başta olmak üzere bir çok hastalığa karşı koruyucu özellik taşıdığı görülmüştür. Ayrıca hemoroid kanamalarına iyi geldiği ve zayıflamaya yardımcı olduğu da bilinmektedir.
Posasından suyuna kadar her yönüyle faydalı olan pancarın 15 farklı çeşidi bulunmaktadır. En bilinenleri arasında şeker pancarı, kırmızı pancar, yem pancarı ve pazı bulunur. Şeker pancarının ana vatanı ülkemizdir. Kırmızı pancarın ana vatanı ise Avrupa kıtasıdır. Pancarın yumru kısmı turşu, salata ve çorba yapımında kullanılırken, sap ve yaprakları da kavurma ve salata olarak değerlendirilir.
Sevgili ablam Atiye Necla Gönüllü hem pancar turşusunu hem de kavurmasını çok güzel yapar. Benim mutfağıma da bu şifalı bitki onun sayesinde girdi. Ayrıca eşi Hataylı olduğundan Necla ablamın Hatay mutfağına ait birbirinden güzel tarifleri de mevcuttur. İlerleyen süreçte bu tariflere de yer verebilmek dileğiyle şimdi sözü işin erbabına bırakıyoruz.
Pancar turşusu
Malzeme;
- 5 adet orta boy pancar,
- 6-7 diş sarımsak,
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi,
- 1 yemek kaşığı tuz,
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Su (pancarları haşlamak için yüzleyecek miktarda)
Hazırlanışı;
Pancarları biraz suda beklettikten sonra iyice yıkayın ve kabuklarını soymadan bütün olarak derin bir tencerede haşlayın. Pancarlar haşlanıp biraz soğuduktan sonra kabuklarını soyun ve aynı boyda küp küp kesin.
Haşladığınız suyun içine tuz, sirke ve şeker ilave edip karıştırın. Sarımsakları bölerek kavanozların dibine yerleştirin, üzerine doğradığınız pancarları yerleştirin.
Son olarak pancar suyunu doğradığınız pancarları yüzleyecek şekilde kavanozlara ilave edin ve kavanozların kapaklarını sıkıca kapatarak 1 gün dışarıda bekletin.
Ertesi gün kavanozları buzdolabına koyun ve bir hafta bekletin. Yaklaşık 1 hafta sonra pancar turşunuz yemeğe hazırdır. Afiyet ve şifa olsun.
Genelde pazar veya manavlarda pancarlar sapları ve yaprakları kesilip yumru halinde satılıyor. Eğer ısrarla yapraklı pancar talep ederseniz belki son günlerde kötü bir alışkanlık haline gelen sebzeleri gereksiz budamanın önüne geçmeyi bir nebze olsun başarırız. Bizim aile geleneğimizde hiç bir bitkinin ziyan edilmeden mümkün olabildiğince her yönüyle değerlendirilmesi esastır. Şimdi 2.tarifimize geçelim;
Pancar Kavurması
Malzeme;
- Pancar sapları ve yaprakları
- Bir büyük boy soğan,
- Bir tatlı kaşığı tuz,
- Bir miktar zeytinyağı (tercihe göre az ya da çok)
- Bir çay kaşığı pul biber,
- Yarım çay kaşığı zerdeçal
Hazırlanışı;
Pancarların sap ve yapraklarını güzelce yıkadıktan sonra süzgece alın. Sonra sapları ve yaprakları ayrı ayrı doğrayın ve ayrı kaplara alın.
Büyük boy soğanı iri iri doğrayıp bir miktar zeytinyağı ile birlikte teflon tavaya koyun. Orta ateşte soğanlar hafif pembeleşinceye kadar çevirin. Önce doğradığınız pancar saplarını ilave edip biraz kavurun.
Sonra doğradığınız pancar yapraklarını da tavaya katıp kavurmaya devam edin. Pişmesine yakın bir miktar tuz ilave edip ateşten alın.
Tercihe göre üzerine biraz zerdeçal ve kırmızı pul biber serpip servis edin. Damak zevkinize göre baharatları kavururken de ekleyebilirsiniz. Ben tabaklara konduktan sonra üzerine baharat serpmeyi tercih ediyorum.
Afiyet ve şifa olsun.
İlkbahar mevsiminde yeni bir tarifle buluşmak üzere,
Esen Kalın
Not;
Değerli dostumuz ve okurumuz Feyzi Gökal'ın yerinde hatırlatması ile pancarın aynı zamanda çok iyi bir içki mezesi olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Eylül Esintisi olarak dikkati ve katılımı için kendisine yürekten teşekkür ederiz.
1 adet yorum
Bizim bölgemizde çok yaygın olmamakla birlikte sofralarımızda sık sık bulunur. Özellikle de meze olarak... Teşekkürler, selamlar Nazan kardeş...
Yorum Yazın