Pişi...
Sonbaharın son demlerinde iyi demlenmiş bir çayın yanına ne güzel yakışır Pişi... Biz de bu düşünceden hareketle "Her Mevsim Ayrı Bir Tat" köşemizde mayalı hamur kızartması olan pişi tarifine yer verdik. Kızarırken etrafı saran mis gibi kokusu nasıl da baştan çıkarır ve ettiği yemini bozdurur insana...
Geleneksel Anadolu lezzeti olan Pişi yörelere göre ufak farklılıklar gösterir mayalı hamuru sade kızartanlar olduğu gibi hamura yoğurt, yumurta veya lor ekleyenler de olur. Aynı şekilde adı da Bişi, Çığırtma, Silifta (Zilifta) gibi farklı şekilde dillendirilir. Şimdi Pişi tarifi için söz ailemizin marifetli Gökçe Çiçeğin de...
Malzeme;
Ön maya için;
- Yarım su bardağı ılık su,
- 1 Su bardağı un,
- 1 paket toz kuru maya veya yarım paket yaş maya,
1 tatlı kaşığı şeker
Hamur için;
- 1 su bardağı su
- 2 su bardağı un,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- Bir parça çörek otu, anason, susam
- Ayrıca hamuru dilimlerken ele yapışmaması için kullanılacak yaklaşık 1 su bardağı un
- Sıvı yağ (tercihan zeytinyağı)
Hazırlanışı;
Bir küçük kaseye yarım su bardağı ılık suyu döküp içine maya ve şekeri ekleyip karıştırın. Sonra 1 su bardağı unu ekleyip tekrar karıştırın ve üzerine bir kapak kapatıp 15-20 dakika kadar mayayı dinlendirin.
Başka bir kaseye 1 bardak su ve 2 bardak un döküp karıştırın ve hamuru dinlenmeye bırakın.
15-20 dakika sonra dinlenen maya ile ana hamuru birleştirin. Birleştirdiğiniz hamura tuzu ilave edip karıştırın.
Daha sonra kenara ayırdığınız yaklaşık 1 bardak unu hamur kıvamlanıncaya dek ilave edin. Ele yapışmayacak kıvama geldiğinde hamura çörek otu, anason ve susamı ekleyip yeniden karıştırın.
Bu aşamalar tamamlandıktan sonra yoğurduğunuz hamuru 1 saat kadar mayalanması için bekletin. Hamur iyice mayalanıp kabardıktan sonra küçük lokmalara ayırıp tavaya atarak kızgın yağda kızartın. Ayrıca küçük bir kaba biraz zeytinyağı dökün ve hamur dilimlerinin elinize yapışmaması için ara sıra elinizi yağlayın.
Kızarttığınız pişileri fazla yağını çekmesi için kağıt peçete ile sarılı tabağa alın ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Hamur işini çok sevmekle birlikte çok dikkatli tüketen biri olarak canım pişi çekince kırk yılda bir yemekle bir şey olmaz dedim ama itiraf ederim ki ölçüyü kaçırdım. Gökçe Çiçeğim o kadar lezzetli yapmış ki yedikçe yedim... Pişi beni hep çocukluğuma götürür rahmetli annem çok güzel yapardı. Anneannemin yaptığı silifta ise bir efsaneydi... Karadeniz yöresinde pişi silifta adını alıyor. Silifta (Zilifta) sözcüğünün ne anlama geldiğini Türkçe ve Osmanlıca sözlükte araştırdım fakat karşılığını bulamadım. Karadeniz bölgesinde uzun yıllar Rum Pontus İmparatorluğu hüküm sürdüğünden muhtemelen Rumca olabilir (*)
Gökçe ile pişi ziyafetini hazırlarken bizim çiçeği burnunda evlileri de çağıralım hep birlikte yiyelim diye düşündük fakat onların programı uymayınca biz teyze-yeğen masa başında buluştuk.
İçimde hep geleceklerine dair bir his...
Biz onların kulaklarını çınlatırken,
O esnada kapı zili çaldı,
Onlardır dedim
Evet, yanılmamıştım
Karşımızda bizim aşık kumrular...
Nasıl sevindik tarifi zor!
Hep birlikte masa başında oturup uzun süre sohbet ettik.
Aşık kumrularımızın sürprizi ile pişi günümüz adeta bir şölene dönüştü...
(*) Silifta sözcüğünün hangi dile ait olduğunu ve ne anlama geldiğini bilen okurlarımız varsa bize bildirmesini rica ederiz.
Yorum Yazın