Retro Venüs ve Açısız Venüs
Dünya’dan bakan bir gözlemciye göre bir gezegen direkt hareketinden geri hareketine başlamadan önce yavaşlar, sonra durağanlaşır ve geri gitmeye başlar. Aynı şekilde geri hareketinden ileri hareketine başlamadan önce de yine yavaşlar, durağanlaşır ve sonra direkt hareketine başlar (1)
Gezegen geri hareketinin ortasındayken Güneş’in etrafındaki yörüngesinde Dünya’ya en yakın konuma gelir. Söz konusu bir iç gezegense (inferior) Güneş ile kavuşum yapar. Şayet dış gezegense (superior) Güneş ile karşıt açı yapar.
Geri hareketteki gezegenlerin Güneş’e göre yaptıkları kavuşum ve karşıt açıları güçlü ve hassas noktalar oluşturarak bir dizi olaya sahne hazırlar. Venüs, Güneşin önüne geçtiği veya Güneşin arkasında kaldığı (shadow) günlerinde bir kaç gün süren transit etkisi üç, dört aya kadar uzayabilir.
Venüs, Güneş’in etrafında Dünya’dan daha hızlı döner. Ancak geri hareketi esnasında Dünya onu geçer. Venüs iyicil (benefic) bir gezegen olarak kabul edildiğinden genellikle etkisi olumlu olarak değerlendirilir.
Venüs geri hareketteyken temsilindeki ilişkiler, aşk, sevgi, alma-verme, maddi ve manevi değerler gibi konularda gecikmeler, kesintiler, aksamalar, ertelemeler ve iptaller olabilir. Belirsizlik ve kararsızlık artabilir.
Transit Venüs geri giderken kişinin yapabileceği en verimli şey değerler sistemini ve ilişki tarzını gözden geçirmek olabilir. Hayatı ile ilgili evlilik, balayı, arabuluculuk, iş görüşmesi, terfi veya zam talebi gibi önemli kararları mümkün mertebe bu sürece denk getirmemek de işe yarayabilir.
Venüs’ün geri gitme sürecinde para ve emlak piyasaları durgunlaşabilir. Borsa, banka ve darphane işlemleri aksayabilir. Güzellik, estetik sektörü ile sanat dünyası da bu etkiden payına düşeni alabilir.
Asıl dikkat edilmesi gereken nokta Venüs’ün geri ve ileri hareketine başlamadan önce durağan (S) kaldığı noktalardır. Bu noktalar bir nevi tetik etkisi oluşturur.
Venüs yeniden bu noktaların üzerine geldiğinde geri gitme sürecinde biriken enerjiler ivme kazanarak dışarıya akmaya başlar. Ayrıca Ay bu noktaya dokunduğunda olaylar dizisini tetikleyebilir veya Mars dokunduğunda olayların fitilini ateşleyebilir.
Peki, geri giden bir Venüs ile dünyaya gelmek nasıl bir histir? Şimdi sistem içindeki en aykırı, en sıra dışı gezegen hangisidir desem çoğunluğun cevabı Uranüs olur.
Öyle ya sistem içinde Güneş’e kafa tutarcasına 90 derecelik dik bir açı çizer. Uzayda yuvarlanırcasına yan yatarak adeta Güneş’i umursamadan döner.
Benim cevabım bu ezberi bozabilir! Uranüs’ten daha aykırı, daha sıra dışı bir gezegen varsa o da Venüs’tür! Bir düşünün sistem içinde tüm gezegenler, evet Uranüs de dahil saat yönünün aksi istikametinde dönerken, tek istisna Venüs saat yönünde döner. Üstelik tüm gezegenler içinde yörüngesi en dairesel olan da o dur.
Diğerleriyle kıyaslandığında elektronları terse çevrilmiş durumdadır. Sadece geri gittiğinde elektronları diğerleriyle aynı yönde dönmeye başlar ve sisteme entegre olmuş gibi durur. Daha doğrusu geçici bir süreliğine özgünlüğünü yitirip sıradanlaşır.
Ayrıca Venüs geri gitme hareketinin ortalarındayken Güneş ile kavuşur ve kendine özgü sekiz yıllık bir döngüyü başlatır. Bu döngü sırasında gökyüzünde beş köşeli bir yıldız (pentagram) çizer (2)
Venüs 584 gün süren transiti esnasında geri harekette iken Güneş ile yaptığı kavuşum açısı neticesinde gökyüzünde “sabah yıldızı” olarak doğar. İleri harekete geçtikten belli bir süre sonra en parlak olduğu konuma erişir. Sonra gökyüzünde bir süreliğine görünmez olur ve ardından yine bir kavuşum yaparak bu kez “akşam yıldızı” olarak doğar.
Venüs’ün sabah yıldızı evresi Boğa burcu enerjisine, Akşam yıldızı evresi ise Terazi burcu enerjisine benzetilir. Genellikle akşam yıldızı evresinde Venüs’ün olumlu özellikler, sabah yıldızı evresinde ise olumsuz özellikler sergilediğine inanılır. Bu inancın kökeni Babil ve Sümer mitolojilerine dayanır (3)
Transit Venüs geri gittiğinde ve Güneş ile buluşup sekiz yıllık bir döngü oluşturmaya başladığında aynı zamanda doğum haritalarına bir “gül” deseni işler. Bu gül deseni Venüs'e özgü bir sanat eseri gibidir.
Geri giden Venüs’ün genel özellikleri;
- İlgi, sevgi ve hayranlık duygusu kendi üzerinde yoğunlaşabilir.
- Diğerleriyle bağ kurmakta, ilişki tesis etmekte zorlanabilir
- Âşık olmak ve birini sevmekte sıkıntı yaşar,
- Biriyle yakınlaşmaya ve onu hayatına almaya çekinir
- Estetik değerleri ve sanatsal yetenekleri yüksek olabilir
- Maddiyata fazla önem vermeyebilir, idealisttir.
- Kendi cinsine yönelebilir, Satürn de işin içindeyse aseksüel olabilir.
- Sahnede spotlar altında olmaktan ziyade izleyici koltuğunda olmayı yeğler.
- Pasif-agresif davranabilir.
Retro Venüs ile dünyaya gelen kişilerde “yeterince iyi, güzel ve çekici” olmadığı duygusu hâkim olabilir. İnsanlara ve hayata karşı derin bir güvensizlik duyabilir. Bazen sarkaçvari bir salınımla kendini sevmek ile sevmemek, kendini beğenmek ile beğenmek arasında gidip gelebilir. Reddedilme korkusu oldukça yoğundur.
Kendi değerlerini oturtmakta zorlandığından ucuz ücretle çalışabilir, terfi ve zam talep etmekten kaçınır. Utangaç ve çekingendir. Kendiyle ilgili yoğun endişeleri bulunabilir.
Açısız Venüs Özellikleri:
Bir doğum haritasında Venüs nadiren tamamen açısızdır. Güneş ve Merkür’e olan yakınlığı nedeniyle majör olmasa da minör açılar yapar.
Yaygın bakış açısına göre Venüs’ün açısız olması temel niteliklerini ifade etmede zorluklar yaşanmasına işaret eder. Güçlü bağlar kurmakta, derin bir sevgi ilişkisi yaşamakta ve duygularını net bir şekilde ifade etmekte zorlanır.
Güzellikleri ve nimetleri takdir etme yönü gelişmemiş olabilir. Maddi değerleri ve kişisel kaynaklarını yönetmekte zayıf kalabilir. Bazı şeylerin geç farkına varabilir.
Ancak kendine özgü bir değerler kümesine sahip olduğundan açısız Venüs doğum haritası içinde ele geçirilmesi zor, bağımsız bir kuvvet olarak da ortaya çıkabilir. Bazen de özerk davranışları nedeniyle haritaya entegre olamadığından haritanın başına bela kesilebilir.
Venüs aşkı, sevgiyi, ilişkileri, değerleri, güzellik ve estetiği, uyumu ve talepleri temsil ettiğinden açısız kalması kişinin hayatında bazı zorluklara aynı zamanda bazı benzersiz tavırlara işaret edebilir.
İlişkilerde özgürlük ve özerkliğe yol açabilir, geleneksel olana veya toplumsal beklentilere cevap vermek yerine bağımsızlığı ve bireyselliği destekleyebilir. Açısız Venüs biraz Venüs-Uranüs açılarına veya Venüs Kova pozisyonuna benzer etkiler gösterebilir.
Açısız Venüs kişinin öz değer duygusunu ve kendine verdiği önemi güçlendirebilir. Kişisel gelişimine, kendini derin düzeyde keşfetmeye ve içsel uyuma ağırlık verebilir. Diğerleriyle kuramadığı bağlantıyı iç benliği ile kurarak özgünlüğünü besleyebilir.
Genellikle açısız Venüs düet yapmakta zorlandığından solo yapar. Dış etkilere kapalı kaldığından kendi içsel harmonisini yaratır ve kendi iç sesine kulak verir. Başkasının ayak izlerini takip etmez, kendi ritmiyle yol alır. Otantiktir.
Açısız Venüs’ün kendine has bir estetik, güzellik ve sanat anlayışı vardır. Eşsiz bakış açısıyla özgün ve somut eserler ortaya koyabilir.
Açısız Venüs ile dünyaya gelen kişinin yapması gereken şey belki de bu gezegenin haritanın “oyun bozanı” değil “oyun kuranı” olmasını sağlamaktır.
Bir köşede tek başına duran gezegeni derin bir öz keşif yolculuğuna teşvik edebilir. Kilitli kapılarını açarak bireyselliğini ve yaratıcılığını sergilemesine izin verebilir.
Böylece açısız Venüs’ün güçlü konsantre enerjisini ve bahşettiği nimetleri dünyaya yaymayı başarabilir.
Dipnot:
(1) Web sitemizin Astronomi bölümünde “Geri Giden Gezegenler” ile ilgili yazımız mevcut olup dileyen daha ayrıntılı bilgiyi buradan edinebilir.
(2) Bir sonraki “Venüs’ün Sekiz Yıllık Döngüsü” adlı yazımızda bu konuda ayrıntılı bilgiye yer vereceğiz.
(3) Bir sonraki “Venüs’ün Sekiz Yıllık Döngüsü” adlı yazımızda bu konuda da daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Kaynakça;
1) Nazan Öngiden – Eylül Esintisi I ve II Ciltler.
2) Nazan Öngiden- Yıldızlardaki Malzemedir Harcımızda Var Olan
3)Michael R. Meyer- Venus Morning Star- Venüs Evening Star
Yorum Yazın