Sultani (Yaprak) Bezelye Tavası
Dört mevsim farklı bir tad köşemizde ilkbahar sebzesi olan Sultani bezelyenin yöresel bir tarifine yer verdik. Karadenizlilerin ot tavaları meşhurdur. Biz de sizin için Karadeniz sofralarında özel bir yeri olan Sultani bezelye tavası tarifine yer verdik.
Sultani bezelyenin mevsimi oldukça kısadır. Tezgahlarda görünmesi ile kaybolması bir olur. Aslında ülkemiz farklı iklimlere sahip olduğundan bir bölgede biterken diğerinde çıkar. Bu nedenle daha uzun süre bulunması mümkündür.
Ancak Karadeniz bölgesinin haricinde yeterince iyi tanınmadığından seyrek bulunmaktadır. İri taneli bezelyenin aksine Sultani bezelyenin körpe yaprakları yenilebilmektedir. Beyaz çiçek açan sebze genellikle Mart ayı sonundan Nisan ayı boyunca ve Mayıs ayı sonuna kadar tezgahlarda yerini alır.
Baklagiller familyasına ait Sultani bezelyenin ana vatanı Batı Asya ve Avrupa olarak bilinmektedir. Asya kökeni nedeniyle bazen Çin bezelyesi olarak da anılır.
Sultani bezelye lif yönünden zengin, karoten ve protein oranı yüksek antioksidan bir sebzedir. A,C, B6 ve K vitaminleri yanısıra demir, magnezyum, lesitin, fosfor ve potasyum mineralleri içerir.
Sindirim sistemini destekleyip bağırsakların çalışmasına katkıda bulunur. Kasları kuvvetlendirir, kansızlığa iyi gelir. Kan şekerini dengeler. Eğer benim gibi kan şekeriniz düşmeye eğilimsiyle bu nişastalı gıda size iyi gelecektir ancak bazı bünyelerin bezelyeyi ve mısır ununu sindirmesi güç olduğundan hazımsızlık ve kabızlık yapma riski de unutulmamalıdır.
Sultani bezelyenin mısır unlu tavası haricinde zeytinyağlı ve etli yemekleri, kızartması ve salatası da yapılır. Damak zevkinize hangisi daha uygun düşüyorsa onu tercih edebilirsiniz. Benim tercihim her zaman mısır unlu tavasıdır.
Sultani bezelye tavası Karadeniz bölgesine has olduğundan Karadenizlinin sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğün severek yediği bir besindir. Özellikle çay masalarının aranılan bir çeşididir. Şimdi tarifine geçebiliriz;
Malzeme
- 500 gr Sultani(yaprak) bezelye
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı (tercihe göre tereyağı da olabilir)
- 4 yemek kaşığı mısır unu
- 1 yumurta (tercihe göre yumurtasız da olabilir ancak tavanız kolay dağılabilir)
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
- 3 yemek kaşığı su
Hazırlanışı;
Sultani bezelyeleri yıkayın, kenarlarında kılçık varsa alın. Genellikle ilk hasat kılçıksızken ikinci hasat kılçıklı olur. İçlerinde kart kabuk varsa ayıklayarak sadece tanelerini alın.
Bir tencereye yüzleyecek kadar su koyun, tuzu ilave edip 12 dakika kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra hafif soğuması için süzgece alın. Sonra haşladığınız yaprak bezelyeleri bir kaba alarak üzerine tuz, baharatlar, mısır unu ve 3 yemek kaşığı su ilave ederek fazla ezmeden bulamaç haline gelecek şekilde karıştırın.
Tavayı yağlayın ve karışımı içine döküp bir spatula yardımıyla düzleyin. Ben çevirmesi pratik olduğundan kenarları düz teflon tavayı tercih ediyorum. Orta derece ateşte tavayı ara sıra hafifçe sallayarak pişirmeye başlayın.
Arada bir tavayı bir kapak yardımıyla ters yüz çevirerek pişirmeye devam edin. İki yüzü de yeterince kızarınca ateşi kapatın ve tavanızı servis tabağına alın.
Afiyet Olsun
Bu güzel tadı soframızdan eksik etmeyen marifetli annemin ruhu şad olsun.
Not;
Karadeniz'in bazı bölgelerinde Sultani bezelye tavasının içine ince kıyılmış yeşil soğan yaprakları veya farklı ot çeşitleri de katılabilmektedir.
Kaynakça;
1) Makbule Öngiden - Anne Yemek Tarifleri
2) https://www.bezelye.gen.tr - Sultani Bezelye Özellikleri ve Faydaları
Yorum Yazın