Eylül Esintisi - Türk Kahvesi Tercihleri

Türk Kahvesi Tercihleri

Kahve tercihleri deyince ilk akla gelen soru;

“Kahvenizi nasıl alırdınız?”

Türk kahvesi ortak kültürümüzü temsil etmekle birlikte her insanın kahve içme tercihi ve kahve töreni farklıdır. Aslında buna herkesin “kendi kahvesi” var dersek daha doğru tanımlamış oluruz. Çünkü kahve son derece kişisel bir şeydir. Öyle ki kişinin kahve fincanını tutuşuna, içişine olduğu kadar kahve pişirme ve ikram edişine bakarak o kişi hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.

Eski usule göre kahve sıcakken küçük yudumlarla ve höpürdetilerek içilir ve bu hal ayıplanmaz tersine kahve içen kişinin aldığı haz ve keyfin bir yansıması olarak görülürdü. Eskiler bu höpürdetme sesini bol köpüklü kahvenin beğenilerek içilmesi olarak yorumlasalar da yüksek ses ve ağız şapırtısından hoşlanmayan biri olarak bunun hiç bana göre olmadığını itiraf etmeliyim.

Türk kahvesinde fincan ağzına kadar doldurulmaz. Ortalama 3-4 ml’lik bir dudak payı bırakılır. Bu konuda kuralları alt üst eden biri olarak çayı da kahveyi de tepeleme doldurarak içer ve çoğunlukla taşırırım. Neyse ki işin doğasında “kısmetim taştı…” deyip teselli bulma hali var!

Kahvenin “kişisel” oluşu bilgisini hatırda tutarak şimdi belli başlı kahve içme tercihlerine değinelim; 

Okkalı Kahve: Yoğun telveli kahvedir. “Ağır kahve” olarak da bilinir.

Sade Kahve: şekersiz kahvedir. Yörük kültüründe “Erkek Kahvesi” olarak geçer.

Şekerli Kahve: ortalama 1 çay kaşığı veya biraz fazlası olmak üzere şekeri bol konulan kahvedir.

Şerbet Kahve: şekeri tepeleme koyulan yani aşırı şekerli kahvedir.

Az şekerli kahve: şekeri çay kaşığı ucuyla konulan kahvedir.

Orta şekerli kahve: şekeri orta ölçekte yani yarım çay kaşığı konulan kahvedir.

Sultan Kahvesi: Fransızların bol köpüklü Türk Kahvesine verdikleri addır. Saltanatla içilen bir kahvedir. Ehl-i keyfin tercihi olan bu kahve benim de baş tercihimdir.

“Ehl-i keyfin keyfini kim tazeler,

Taze elden, taze pişmiş kahve tazeler…”  (1)

Müptela Kahvesi: Özenle pişirilerek tiryakilere sunulan kahvedir. Özellikle bir spor kulübü taraftarlarınca tercih edilir. Mesela “BEŞİKTAŞ”

Malumunuz üzere;

“Bizimkisi bir aşk hikayesi…”