Uçan Balık (Volans) ve Cennetkuşu (Apus)Takımyıldızları
Uçan Balık (Volans)Takımyıldızı:
Johannes Bayer Ailesine mensuptur. Güney Yarımkürenin 2.çeyreğinde yer alır. Gökyüzünde 141 derece karelik alanı kaplayan 76.büyüklükteki takımyıldızdır. +15 derece ile -90 derece enlemler arasında görülebilir. IAU tarafından üç harfli kısaltılmış adı “Vol” dur. Onaylanmış gezegenlere sahip 2 yıldız içerir. Takımyıldızın en parlak yıldızı “Beta Volantis” dir.
Uçan balığı temsil eden Volans takımyıldızının herhangi bir efsaneyle ilişkisi yoktur. Takımyıldıza ilk olarak Plancius tarafından Uçan Balık (Piscis Volans) adı verildi sonra bu isim Volans olarak kısaltıldı (1)
Ana Yıldızları:
Beta Volantis: takımyıldızın en parlak yıldızıdır. Turuncu renkli, değişken dev bir yıldız olup takımyıldızın ana hatlarının bir parçasıdır. Orta parlaklığı nedeniyle yeryüzünün ışık kirliliği olmayan bölgelerinden çıplak gözle görülebilir.
Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)]: 3.77
Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 1.17
Dünyaya uzaklığı:107.91 ışık yılı
WD 0806-661: Resmi adı “Maru” dur. İkili yıldız sistemidir. Maru yıldızı çok sönük beyaz cüce bir yıldız kalıntısıdır. Etrafında dönen WD 0806-661 b gezegeni ise çok soğuk kahverengi bir cücedir. Adı “Ara” dır. Kore dilinde Maru adı gökyüzünü, Ara adı da Okyanusu çağrıştırır. Name Exo World projesi tarafından bu yıldız “Güney Kore”ye tahsis edilmiştir.
Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)]: 3.74
Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 12.30
Dünyaya uzaklığı: 62.73 ışık yılı
Ayrıca Volans takımyıldızı içinde Gamma Volantis, Zeta Volantis, Delta Volantis, Alpha Volantis, Epsilon Volantis, Theta Volantis, Eta Volantis, Kappa Volantis, Lota Volantis, HD 76700 yıldızları yer alır.
Derin Gökyüzü Cisimleri (Deep Sky Objects):
1)NGC 2397: sarmal bir gökadadır.
2)Lindsay-Shapley Ring- AMO644-741: çubuksuz, merceksi bir gökadadır.
3) Meathook Galaxy (NGC 2442): Et kancası gökadası ara sarmal gökadasıdır
4) SMACS 0723: devasa bir gökada kümesidir.
5) NGC 2434: eliptik bir gökadadır.
Volans takımyıldızı içinde Messier nesnesi bulunmaz.
Meteor Yağmurları: takımyıldızla ilişkili bir meteor yağmuru yoktur.
Cennetkuşu (Apus)Takımyıldızı:
Johannes Bayer Ailesine mensuptur. Güney Yarımkürenin 3.çeyreğinde yer alır. Gökyüzünde 206 derece karelik alanı kaplayan 67.büyüklükteki takımyıldızdır. +5 derece ile -90 derece arası enlemlerde görülebilir. IAU tarafından üç harfli kısaltılmış adı “Aps” dir. Dış gezegenleri olan 2 yıldıza sahiptir.
Takımyıldızın en parlak yıldızı “Alpha Apodis” tir. Resmi olarak adlandırılan 1 yıldız içerir. Adı Karaka’dır. (HD 137388) Takımyıldız herhangi bir efsaneyle ilişkili değildir (2)
Alpha Apodis: takımyıldızın en parlak yıldızıdır. Takımyıldızın ana hatlarını oluşturan dev bir yıldızdır. Rengi kırmızıdan turuncuya değişen yıldız yeryüzünün ışık kirliliği olmayan bölgelerinden çıplak gözle görülebilir.
Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)]: 3.83
Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: -1.85
Dünyaya uzaklığı:411.10 ışık yılı
HD 137388 (Karaka): Apus takımyıldızının bir parçası değildir ancak sınırları dahilindedir. Rengi kırmızıdan turuncuya değişen yıldızın yörüngesinde dönen bir öte gezegen vardır.
Görünür büyüklük [apparent magnitude (v)]: 8.71
Mutlak büyüklük [absolute magnitude (mv)]: 5.74
Dünyaya uzaklığı: 127.96ışık yılı
Ayrıca Apus takımyıldızında Gamma Apodis, Delta Apodis, Kappa Apodis, HD 131664 (G3V), HD 134606 (G6IV) yıldızlar yer alır.
Derin Gökyüzü Cisimleri (Deep Sky Objects);
1) NGC 6101: teleskopla görülebilen küçük bir küresel yıldız kümesidir.
2) IC 4499: küçük, soluk küresel bir yıldız kümesidir. Ancak teleskopla küçük bir yama gibi gözlemlenir.
Apus takımyıldızı Messier nesnesi içermez.
Meteor Yağmurları: takımyıldızla ilişkili meteor yağmuru yoktur.
Dipnot:
(1) Volans sudan dışarı sıçrayabilen ve kanatlarını açıp havada süzülebilen tropikal bir balık türünü temsil eder. Gökyüzünde uçan balıklar genellikle Dorado takımyıldızının temsil ettiği yırtıcı balıklar tarafından kovalanırken tasvir edilir.
(2) Apus Takımyıldızı Hollandalı gökbilimci ve haritacı Petrus Plancius tarafından Hollandalı denizciler Pieter Dirkszoon Keyser ve Frederick Houtman’ın gözlemlerine dayanarak 16yüzyılın sonlarında listelenmiştir.
Kaynakça:
1)www.universtyguide.com- Volans & Apus Constellation
2)The Sky Live- Volans & Apus Constellation
3)Wikipedia- Volans & Apus Constellation
4) Mustafa Pultar- Yıldız Adları Sözlüğü
Yorum Yazın