Eylül Esintisi - Zeytinyağlı Beyaz Lahana Sarması

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Sarması

Sonbaharın son demlerini sürdüğümüz şu günlerde "Dört Mevsim Ayrı Bir Tad" köşemizde Zeytinyağlı Beyaz Lahana Sarmasına yer verdik. Pazar tezgahlarında yerini alan Beyaz Lahana soğuk günlerde bolca tüketilen besleyici bir sebze.

Beyaz Lahana vitaminler (A,B,C,K) ve mineraller açısından oldukça zengin. Özellikle B gurubu vitaminler içerdiğinden sinir sistemini güçlendirenci bir etkiye sahip. Ayrıca güçlü bir kalsiyum kaynağı.

Beyaz lahana bol lifli, kalorisi düşük ve tok tutma özelliği yüksek olduğundan zayıflamak isteyenlerin de diyet listesinde yer alan bir sebze. Vücuttan su atılmasına yardımcı olduğundan dolaşım sistemini destekler. Yüksek tansiyonu ve ödemi olanlara da iyi gelir.

Beyaz Lahananın kükürtlü bileşikleri güçlü olduğundan pişirirken çevreye hoş olmayan bir koku yaysa da pek çok hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunduğundan soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi.

Probiyotik ve antioksidan açısından oldukça güçlü bir sebze olan Beyaz Lahana sadece içindeki bazı maddeler tiroit  bezinin çalışmasını yavaşlattığından tiroit sorunu olanlar tarafından ölçülü tüketilmelidir.

Beyaz Lahananın zeytinyağlı ve etli sarması haricinde salatası, kapuskası, turşusu da oldukça yararlı. Biz sizinle Zeytinyağlı Beyaz Lahana Sarması tarifini paylaşacağız. Şimdi sözü daha önce Gül Reçeli tarifi ile tanıdığınız Canan Üyepazarcı'ya bırakıyoruz.

Malzeme;

- 1 büyük boy lahana

- 6-7 adet orta boy soğan

- 1 su bardağı baldo pirinci

- 1 çay bardağından biraz fazla sızma zeytinyağı

- 1 paket dolmalık fıstık

- 1 paket kuş üzümü

- 1 yemek kaşığı toz şeker

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1 çay kaşığı tarçın

- 1 çay kaşığı yenibahar

-  1 çay kaşığı karabiber

- 1 yemek kaşığı kuru nane

- yarım bağ maydanoz

Hazırlanışı;

Sarma için yumuşak bir beyaz lahana seçin. Lahanayı yıkayıp süzün. Genişçe bir tencerede su kaynatıp lahana yapraklarını tek tek, yırtılmayacak şekilde hafif yumuşayıncaya kadar batırıp çıkarın. Hafifçe haşlanan lahana yapraklarının sert  damarlı kısımlarını ayırıp tencerenin dibine döşeyin.  

 

Ayrı bir tencereye sızma zeytinyağı, doğranmış soğan ve dolma fıstığını koyup  kavurun. Sonra tencerenin kapağını kapatıp soğanı terletin. Soğan helmelenince pirinci ilave edip kavurmaya devam edin. Son olarak tuz, şeker ve baharatları ilave edip beraberce çevirin, yarım bardak soğuk su katıp tencerenin kapağını kapatıp bekletin.

    

İç malzemesi hazır olduğunda sarma işlemine başlayın. Lahana yaprakları geniş olduğundan ortasındaki damarlı kısımdan ikiye ayırarak yumuşak kısımları iç malzeme ile doldurup sarın.

 

Sarma işlemi bitince üzerine 2 su bardağı su ilave edip biraz da yağ gezdirin. Tercihe göre 1 limon suyu da katılabilir. Sarmaların üzerini lahana yaprakları ile örtün ve bir tabak ile kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp önce kuvvetli ateşte, sonra kısık ateşte pişirin. Sarma piştikten sonra soğumaya bırakın. Soğuyunca sarmaları bir tabağa alıp üzerini limon dilimleri ile süsleyip servis edin.

Tüm sarmalar içinde Beyaz lahana sarması en meşakkatli olanıdır. Bu nedenle lahana yapraklarını parçalamadan ve düzgün bir şekilde sarmak gerçekten maharet ister. Yıllardır Lahana Sarmasını usulüne uygun ve lezziz pişirip güzel sofrasında dostları ile paylaşan sevgili Canan ablama, Eylül Esintisi olarak gönülden teşekkür ederiz.

Haşladığınız lahana yapraklarının fazlasını dilerseniz lahana salatası olarak değerlendirebilirsiniz. Sirkeli ve sarımsaklı beyaz lahana salatası oldukça özgün bir lezzettir.

Afiyet ve şifa olsun.

ÖNCEKİ YAZI SONRAKİ YAZI
Öğretmenler Günü Kutlu Olsun
Öğretmenler Günü Kutlu Olsun
24.11.2024 18:54:25
Ölümsüz Atatürk
Ölümsüz Atatürk
09.11.2024 20:23:49
Kore Dizilerinden Örnekler
Kore Dizilerinden Örnekler
27.10.2024 10:52:40
Yorum Yazın