Eylül Esintisi - Astrolojik Açıdan Venüs

Astrolojik Açıdan Venüs

Astrolojik Sembolü:  

Yönettiği Burç: Terazi ve Boğa Burçları (1)

Yönettiği Ev: 7 ve 2 evler

Güçlü olduğu burç: Balık burcu

Zararlı olduğu burç: Koç burcu

Düşük olduğu burç: Başak burcu

Doğası: Sıcak ve nemli, dişil

Astrolojik kombinasyonu: Venüs-Terazi ve Boğa burçları/7. ve 2. evler

Mitolojik sembolü: Aşk ve Güzellik Tanrıçası, Işık İlahesi Afrodit

Arketipi: Genç kız, Aşık, Güzellik Abidesi, Sanat İkonu, Zarif ve çekici kadın,

Yönettiği gün: Cuma

Metali: Bakır

Bir doğum haritasında Venüs’ün temsil ettikleri:

- Dişi enerji (genç kız, anne olmamış kadın enerjisi)

- Güzellik, Estetik

- Zarafet, Nezaket

- Cazibe, Çekim gücü

- Aşk, Aşık,

- Sevgi, Sevgili

- Değerler

- Sanat, Sanatçı

- Uyum

- Zevkler, Hazlar

- Hafiflik, Havailik

- Tarz sahibi olmak

- Erotizm

- Sosyallik

- Sıcak kanlılık

- Edilgenlik

- Hoş sohbet

- Artistik yetenekler

- Dostluk, Arkadaşlık

- Barışseverlik

- Süs bebeği, Züppe

- Şımarıklık

- Tembellik, Üşengeçlik

- Sefa sürmek, Eğlenmek

- Gevşeklik, Uyuşukluk

- Rahatlık, Huzur

-Maddi değerler (para, mal, mülk)

- Uysallık

- Yeme, içme

Sağlık Açısından;

- İç denge

- Kan şekeri dengesi

- Bakır metabolizması

- Katalize etme,

- Simetri sağlama

- Hormonel denge

Venüs’ün Temel Özellikleri:

Venüs astronomik olarak Güneş çevresinde turunu 224 günde, kendi çevresindeki tutunu 243 günde tamamladığından bir Venüs günü, bir Venüs yılından daha uzundur.

Venüs, Dünyaya en yakın, Güneş’e de ikinci yakınlıktaki iç gezegendir. Güneşten en fazla 48 derece uzaklaşabilir. Kütle, büyüklük ve yoğunluk açısından Dünya’ya çok benzediğinden bazı astronomlar Dünya ve Venüs ikilisini “İkiz Kardeş” olarak tanımlar.

Güneş doğmadan az önce ve battıktan az sonra gökyüzünde görülebilir. Bu nedenle hem “sabah yıldızı" hem de “akşam yıldızı” olarak tanımlanır (2)

Venüs, Güneş ve Ay gibi güçlü ışıklardan sonra gökyüzündeki en parlak gezegendir. Venüs yörüngesinde sadece ağır dönmekle kalmaz aynı zamanda diğer gezegenler saat yönünün tersi istikametinde dönerken o istisnai olarak saat yönünde döner.

Venüs’ün bir doğum haritasındaki temel işlevi kişinin ilişki kurma ve sevgisini ifade etme tarzı, kendine ve diğerlerine biçtiği değer ile sevdiği, hoşlandığı ve hayattan zevk aldığı şeyleri temsil eder.

Kişinin kendiyle ne denli barışık olduğu, iç huzuru, diğer kişilerle olan uyumu ve anlaşması hakkında da bir fikir verir. Ayrıca kişinin rafine duyguları, artistik yetenekleri, sahip olduğu değerleri, sosyal statüsü ve zevkleri de gösterir.

Olumlu Venüs açılarında kişi sevgisini ve ilgisini karşısındakine daha cömert bir şekilde aktarır, paylaşmaya gönüllüdür, hayattan zevk ve keyif alma yönü gelişmiştir. Tavırları zarif ve naziktir. Değer verme ve değer görme konularında sıkıntı çekmez.

Olumsuz Venüs açılarında bu özellikler kısıtlanabileceği gibi aşırılaşabilir de. Bunu Venüs’ün temas ettiği gezegenin doğası belirler. Örneğin Venüs-Satürn sert kontakları Venüs’ün doğal özelliklerini kısıtlayıp engellerken, Neptün gevşetip çözebilir. Plüton, Venüs’ün doğasını baskılayıp özelliklerini aşırılaştırır. Uranüs, Venüs’ün ayarlarını bozabilir, dengesizleştirip istikrarsızlaştırabilir (3)

Venüs’ün bulunduğu burç kişinin doğasının nasıl şekilleneceği ve sahip olduğu Venüsyen özellikleri nasıl ifade edeceği husunda bir fikir verir. Kısaca elementsel açıdan değerlendirdiğimizde;

Su elementinde; Venüs ilgi, sevgi ve değer anlayışını duyguları aracılığıyla aktarır. Yumuşak, şefkatli, uyumlu, duyarlı, empatik, hassas ve kırılgan davranır. Su elementi burçlar içinde Venüs Balık burcunda yücelir. Akrep burcunda zarar görür zira Venüs için olabilecek en olumsuz konumlardan biri Akrep burcudur. Özellikle harita sahibi Terazi burcuysa ve yönetici gezegeni Akrep’teyse Venüs’ün olumlu özelliklerinden ziyade olumsuz özellikleri ağırlık kazanır.

Hava elementinde; sevgi, ilgi ve değer anlayışını, memnuniyetini zihinsel olarak dışa vurur. Sözcükler diğerleriyle bağlantı kurmanın en önemli aracıdır. İletişim yoluyla bağlar kuvvetlenir, fikir paylaşımıyla yakınlık sağlanır. Hava elementi burçlar içinde Venüs kendi yönettiği burç olan Terazi’de parlar. Sahip olduğu özellikleri doğal bir biçimde sergiler.

Ateş elementinde; ilişkiyi tesis etmenin bilinen en pratik yolu kişinin duygusunu, ilgisini, sevgisini karşısındakine doğrudan ve cesurca aktarmasıdır. Venüs ateş elementinde öz güveni yüksek, takdir eden, hayran olan ve abartılı jestleri olan sevgi işaretleri arar. Övülen ve bir numara olan kişi olmak ister. Ateş elementi burçlar içinde Venüs Koç burcuna düştüğünde sahip olduğu doğal özellikleri yeterince ifade edemeyebilir.

Toprak elementinde; Venüs toprak elementinde kuracağı ilişkinin somut bir dayanağı olmasına çok önem verir. Maddi değerlere düşkün, ayağı yere basan ilişkiler ağırlık kazanır. Söze değil davranışa önem verir. Kişinin sözleri ile davranışları örtüşmüyorsa güven duymaz. Her zaman sağlamlık arar. Toprak elementi burçlar içinde Venüs Başak burcunda kısıtlanır, sahip olduğu özellikler kısırlaşabilir.

Venüs’ün bulunduğu ev konumu temsil ettiği özelliklerin hayatın hangi alanlarına yayılacağını gösterir. Yükselenle doğrudan bağlantı kurulamayan 6,8 ve 12 evlerde sevgisini ifade etmekte ve ilişki tesis etmekte zorlanır. Değerler sisteminin, sahip olduğu kaynakların farkına varmakta gecikebilir. 2. ve 7. evlerde sahip olduğu özellikleri kolayca sergilerken, 1.evde sahip olduğu özellikler ters yüz olabilir.

Dipnot:

(1) Geleneksel olarak Venüs hem Terazi hem de Boğa burçlarını yönetir. Modern astrologların bir kısmı Venüs’ün sadece Terazi burcunu, Dünya’nın da (netice de o da bir gezegendir) Boğa burcunu yönettiğini düşünür. Benim kişisel görüşüm de bu yöndedir.

(2) Akşam yıldızı; Hesperus, Sabah yıldızı; Phosphorus adını alır.

(3) web.sitemizin astroloji-astronomi ve mitoloji bölümlerinde Venüs ile ilgili yazılarımız mevcuttur. Bunların gözden geçirilmesi Venüs ile ilgili bilgilerinizi pekiştirecektir.

Kaynakça;

1) Nazan Öngiden- Eylül Esintisi I ve II.Cilt

ÖNCEKİ YAZI Cetvel (Norma)ve Pergel (Circinus) Takımyıldızları SONRAKİ YAZI Dürbün (Telescopium)ve Mikroskop (Microscopium) Takımyıldızları
Venüs'ün Sekiz Yıllık Döngüsü
Venüs'ün Sekiz Yıllık Döngüsü
15.09.2024 14:25:16
Retro Venüs ve Açısız Venüs
Retro Venüs ve Açısız Venüs
05.09.2024 17:11:47
Venüs Transiti ve Progresyonu
Venüs Transiti ve Progresyonu
02.09.2024 13:02:07
Yorum Yazın