Eylül Esintisi - Karalahana Çorbası

Karalahana Çorbası

Takvimsel olarak ilkbahara, astronomik olarak yeni bir yıla sayılı günler kaldı. Kış mevsimini uğurlarken "Her Mevsim Ayrı Bir Tat" köşemizde Karadeniz bölgesinin simge yemeklerinden biri olan Karalahana çorbasına yer verdik. Bu yöresel çorbanın tarifine geçmeden önce Karalahana hakkında bir ön bilgiye yer verelim.

Karalahana, Turpgiller familyasından (Brassica oleracea var.acephala) kapalı tohumlular ve iki çenekliler bitki sınıfına aittir. Koyu yeşil renkli, kalın damarlı ve iri yapraklı bir kış sebzesidir.

Karadeniz bölgesi başta olmak üzere yurdun hemen her köşesinde yetişir. Ülkemiz dışında en çok Asya ve Doğu Avrupa (özellikle Rusya) da yetiştirilip tüketilir.

Karalahana vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir bitkidir. Yeşil klorofil pigmentleri bol miktarda beta-karoten, askorbik asit (C vitamini) ve Kalsiyum içerir.

Antioksidan ve fotokimyasal özellikleri ile kanser ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Az miktarda yağ ve sodyum (tuz) ihtiva eder.

Karalahananın yapısında kükürt bileşikleri ve aminasitler (originin, metionin, sistin, triptofan) bulunur. Ayrıca azotlu maddeler ve madeni tuzlar (potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum) da barındırır.

Bol miktarda C ve K vitaminleri haricinde A, B, P, H vitaminleri içerir. Demir ve folik asit de barındırır. P vitamini kolajen dokunun güçlü ve esnek olmasını sağlar, yaşlanmayı geciktirir. Şeker hastalığında ortaya çıkan semptomların iyileşmesine yardımcı olur.

Karalahananın başlıca faydaları; metabolizmayı hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyon oluşumunu engeller, kas ve kemikleri sağlamlaştırır, gözleri ve cildi korur, yaşlanmayı geciktirir.

Yüksek lif özelliği sayesinde sindirim sistemine yardımcı olur ve kabızlığa iyi gelir. Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir. Kan şekerini dengeleyerek diyabete karşı korur. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Çok tüketildiğinde iyot emilimini artırır, vücuttaki su oranını düşürerek şişkinlik, gaz, ishal ve karın ağrılarına neden olur. Guatr hastalarına iyi gelmez. Tiroit hormonu sorunu olanların da dikkatli kullanmasında yarar vardır. Aşırı tüketildiğinde idrar yollarında tahrişe neden olabilir.

Karalahananın çorbası haricinde sarması, kapuskası, salatası da yapılır. Tok tutucu özelliğinden ötürü hem yemeği hem de suyu diyet listelerinde yer alır. Şimdi bir Karadeniz kadını olan rahmetli annem Makbule Öngiden’den öğrendiğim kadarıyla lahana çorbası tarifine geçebiliriz.

Malzeme;

1 demet karalahana

2 yemek kaşığı mısır kırması

1 yemek kaşığı fırınlanmış mısır unu

1 küçük kâse barbunya fasulyesi (kuru barbunya kullanacaksanız geceden suda bekletin)

1 orta boy kuru soğan

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1-2 adet kurutulmuş kırmızı acı biber

1 yemek kaşığı biber salçası (tercihe göre domates salçası da kullanabilirsiniz)

2 Su bardağı kemik suyu

2 Su bardağı iyi su

I tatlı kaşığı doğal tuz

Hazırlanışı:

Karalahanaları yıkayıp süzgece alın. Sonra saplarını kesin.

Bir tencerede su kaynatıp karalahana saplarını ve yapraklarını 2-3 dakika kadar haşlayın. Sonra süzgece alıp biraz soğumaya bırakın.