Eylül Esintisi - Audrey Hepburn İstanbul'da

Audrey Hepburn İstanbul'da

1968 yılının sıcak bir temmuz günü İstanbul'a gelen Audrey Hepburn'ü dönemin ünlü magazin dergisi "Ses" kapağına taşır. Audrey Hepburn'ün sadece 1 güne sığdırdığı cami, müze ve tarihi mekanlardan oluşan bu ziyarete biz de köşemizde yer verdik. Şimdi sizi o güne ait bir kaç fotoğraf karesi eşliğinde tam 51 yıl öncesine götürüyoruz... Audrey Hepburn İstanbul'a geldiğinde "Calinos" adlı bir yatta kal…

Eylül Esintisi - Ey Yüce Zeus

Ey Yüce Zeus

Ey Yüce Zeus İda dağının tepesinde çalımla tahtına kurulup, Troya savaşını yöneten tanrıların kralı, Bak senin mekanına da göz diktiler Bak delik deşik ediyorlar taşını, toprağını Bak zehir katıyorlar besin zincirine Bak zarar veriyorlar ekosisteme Hadi göster o muazzam gücünü Çak şimşeklerini savur yıldırımlarını Tartaros'a göm doğaya ihanet eden İnsanlıktan zerre nasip almamış sefilleri *** Eğer Homeros'un İlyada dest…

Eylül Esintisi - Aydınlık Neyin Oluyor Senin

Aydınlık Neyin Oluyor Senin

aydınlık neyin oluyor senin gökyüzü akraban filan mı beni bulur bulmaz gözlerin şimşek çakıyorum yalan mı yüzünde yalazını gezdirdiğin saçlarından tutuşmuş orman mı akla ziyan bir şey elektriğin   ayışığı mavisi dudaklarından mı o ışık zenginliği mi giyindiğin uzay tozları mı yıldızlardan mı elime dokunduğu an elin güneşler açıyorum sahi ondan mı aydınlık neyin oluyor senin  (Attila İlhan) …

Eylül Esintisi - Ay Tanrıçası Selene

Ay Tanrıçası Selene

Yunan mitolojisinde Ay ile bağlantılı iki tanrıça çıkar karşımıza, biri Güneş tanrısı Helios'un kız kardeşi Selene diğeri Işık tanrısı Apollon'un kız kardeşi Artemis (1) Selene başında taşıdığı "hilal ay" şeklinde tacıyla Ay'ı simgeler. Bu hilal ay sembolü boğa boynuzuna benzediğinden "Boğa boynuzlu Selene" diye de anılır. Ay tanrıçası Selene Hyperion ile Theia'nın kızı, Şafak tanrıçası Eos'un da kardeşidir. Selene iki atın çek…

Eylül Esintisi - Dört Element

Dört Element

İlkçağ filozofları tüm varlıkların temelinde yer alan nedir sorusundan yola çıkarak başlangıcı sağlayan ilk maddeye "Arkhe" adını verir. Söz konusu arkheye Thales; "su", Anaximenes; "hava", Herakleitos; "ateş" der. Empedokles bu 3 arkheye "toprak" arkhesini ekleyerek evrenin ana maddesini bu 4 arkhenin birlikte oluşturduğunu söyler. Platon bu 4 unsuru savunur ancak Aristoteles bu 4 arkheyi sistemleştirerek doğa bilimlerinde kabul edi…