
Türkler yeryüzünün geniş bir kısmına dağıldıklarından ve cihan şümul bir imparatorluk kurduklarından onların düşünce sistemlerini, inançlarını ve yaşam biçimlerini her devirde ve her coğrafi bölgede tek tip bir yaşam modeline indirgemek hatalı olur. Dolayısıyla ben onları anlatırken zaman zaman farklı Türk topluluklarından örnekler versem de ağırlık noktam “Kök (Gök) Türkler” olacaktır. Okurlarımız bunu anlayacakt…
Bu fotoğraf yılın fotoğrafı olmalıdır Aynı zamanda bu fotoğrafı hafızalarımıza nakşetmeliyiz. Çünkü; Sadakatin ve onurlu bir direnişin fotoğrafıdır. “Mustafa Kemalin askerleriyiz” demenin suç sayıldığı, Haksız yere cezalandırılmanın fotoğrafıdır. Oysa; Mustafa Kemalin askerleriyiz demek; Militarist bir slogan değildir. Onlar da sokak kabadayıları değildir. Mustafa Kemal'in Askerleriyiz demek; Laik Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkmak, Atatürk ilkelerini yaşatmak, Atatürk eserler…
“Şimdi sevgili çocuğum, Şöylece biliniz; bu fal kitabı iyidir. Fakat (yine de) herkes kendi kaderi üzerinde güç sahibidir” (1) Irk Bitig, Runik harflerle Uygur dilinde kaleme alınmış ve günümüze kadar gelebilmiş en eski el yazmasıdır. (2) Irk- Bitig’in yazılış tarihi bilinmemekle birlikte 9.yüzyıl başlarından kaldığı tahmin edilmektedir. Bu en eski kitapçık Doğu Türkistan-Tun-huang’da Bin Buda Mağaralarındaki el yaz…
Fransız Sinolog E.Chavannes’e göre on iki hayvanlı takvim Çin’in kuzeyindeki Türk boyları arasında MÖ. V. yüzyıl sonlarında doğmuş ve MÖ. II-I. yüzyılda Çin’de yayılmıştır. Oniki hayvanlı takvimde yer alan hayvan adlarının tarihi devirlere ve bu takvimi kullanan toplulukların yaşadığı coğrafi bölgelere göre bazı farklılıklar göstermesi tabiidir. Bu farklılıklarda toplumların siyasi ve kültürel yapıları da etkili olmuştur. On…
Günümüzde “On İki Hayvanlı takvim” icadının Türklere mi yoksa Çinlilere mi ait olduğu tartışmalı bir konudur. Bazı araştırmacılar bu eski takvimin kökenini Türklere, bazı araştırmacılar da Çinlilere bağlamaktadır. On iki hayvanlı takvimin Türk asıllı olduğunu savunan araştırmacıların başında Fransız Sinolog Edouard Chavannes gelir. E. Chavannes 1906 yılında yayımlanan “On İki Hayvanlı Türk Takvimi (Le Cycle Turc des D…